Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ranking av fotbollsakademier

På Tipselits hemsida finns det en ranking av Sveriges Fotbollsakademier. Det kan ju vara intressant att titta på denna som en uppföljning till dagens artikel i NA om hur ÖSKs talangverksamhet är organiserad.

Rankingen som tar hänsyn både till den organisatoriska uppbyggnaden och de sportsliga resultaten placerade ÖSK på en 19:e plats av de 51 rankade akademierna. När det gäller organisationen där man väger in faciliteter, tränarresurser etc. placerade ÖSK sig på 8:e plats. När det gäller de sportsliga resultaten, som avser spelare som minst fått debutera i Superettan, placerar ÖSK sig på den 25:e platsen.

Den totala rankingen avgörs nästan uteslutande av det sportsliga utfallet. Organisatoriskt skiljer det inte så mycket mellan de olika akademierna. Den högst rankade akademin är Brommapojkarna med 3.906 poäng. ÖSK har 1.335. Poängskillnaden hänför sig så gott som uteslutande till det sportsliga utfallet. På delkomponenten organisation skiljer det bara 30 poäng mellan klubbarna.

Problemet med den här typen av ranking är det är svårt att återspegla dagsläget. Man kan ranka organisationen. men som i ÖSKs fall där denna är rätt ny har resultatet av denna verksamhet ännu inte återspeglats i sportsliga resultat. Dessa är i sin tur i vissa fall resultatet av en verksamhet som bedrevs relativt långt tillbaka tidsmässigt. Det här återspeglas rätt väl tycker jag av vilka spelare det är som givit ÖSK deras sportsliga poäng.

Namn Matchtyp Antal år Poäng
Markus Astvald Allsvenskan 7 56
James Frempong Allsvenskan 8 64
Simon Nurme Allsvenskan 2 16
Patrik Anttonen Allsvenskan 1 8
Erik Nilsson Allsvenskan 3 24
Nordin Gerzic Allsvenskan 7 56
Patrik Haginge Allsvenskan 3 24
Kevin Walker Allsvenskan 3 24
Niklas Klingberg Allsvenskan 4 32
Boris Lumbana Allsvenskan 5 40
Karl Holmberg Allsvenskan 2 16
Pontus Jacobsson Superettan 2 8
Jonathan Ring Allsvenskan 4 32
Adam Eriksson Superettan 3 12
Christer Lipovac Allsvenskan 2 16
Ahmed Yasin Allsvenskan 2 16

Här kan vi se, att ingen av de spelare som förra året gav ÖSK sportsliga poäng har kommit igenom ÖSKs nuvarande fotbollsakademi. I år har Jonathan Lundberg fått göra allsvensk debut och han kommer att vara den första allsvenska produkten av den nuvarande Akademin. Av tabellen framgår även, att när resultatet för år 2015 skall ställas samman så kommer det sportsliga utfallet att falla rätt ordentligt. Det är rätt många spelare på listan som inte längre förekommer i svensk elitfotboll eller på motsvarande nivåer utomlands.

Tipselit: Certifiering

Sammanställning av akademirankingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.