Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK gör förlust 2014

Idag rapporterades nyheten, att elitfotbollsaktiebolaget kommer att göra en förlust för verksamhetsåret. Denna uppskattas i dagsläget bli ca. 1,7 mkr. NA vill i och för sig göra gällande att man AVSLÖJAR förlusten, men det stämmer väl inte riktigt. ÖSKs VD Simon Åström åkte själv in till stan och berättade om det förväntade resultatet för både NA och SR P4 Örebro. Dessutom lade bolaget faktiskt ut nyheten på sin websida redan i måndags, om än på en något undanskymd plats. Åström kommenterar dessutom resultatet även i det inslag av ÖSK-TVs Sportklubben som släpptes idag på eftermiddagen. Det hela ser väl mer ut som en informationsoffensiv från ÖSKs sida än som ett avslöjande från NA:s.

I budgeten för det här året räknade ÖSK med en vinst på 3,5 mkr och nu blir det i stället en förlust i storleksordningen 1,7 mkr. Vad är det som har gått snett? En analys av de resultatprognoser som ÖSK släppt under året i samband med sina kvartalsrapporter indikerar att det i första hand är intäkterna som har sviktat. På kostnadssidan verkar man trots allt ha haft en rätt bra kontroll.

Prognos Q1 Prognos Q2 Prognos Q3 Budget
INTÄKTER
Match 9,3 8,1 7,6
Marknad 28,1 27,5 26,7
Sändning 10,8 10,8 10,5
Övrigt 5 5,2 4,6
Summa 53,2 51,6 49,4 52,8
KOSTNADER
Match 4,2 4,5 4,4
Marknad 6,6 6,9 6,9
Personal 26,8 26 25,8
Övrigt 13,2 13,7 14
Summa 50,8 51,1 51,1 49,3
Resultat före 2,4 0,5 -1,7 3,5

I den första prognosen som gjordes i samband med resultatet för det första kvartalet verkar man ha trott att intäkterna skulle ha blivit högre än budgeterat. Främst vad beträffar matchintäkter och ”sponsorer”, gissar jag. Dessa poster har sedan i varje ny prognos dragits ner. Speciellt matchintäkterna (publik) var nog en rätt stor besvikelse, samtidigt som det är den post som är svårast att förutse. Beroende som den är av hur det går för laget och av externa faktorer som väder etc.

De prognostiserade kostnaderna i Q1 ligger också de högre än budgeterat. Möjligen beroende på att man då trodde sig ha råd till detta tack vare ett förväntat bättre utfall på intäktssidan. Även om man kostnadsmässigt fortsatt att ligga över budget tycks man ändå ha haft bra kontroll på kostnaderna – de har inte skenat iväg som ibland verkar vara fallet hos verksamheter med en bristfällig kostnadskontroll.

NANA avslöjar: ÖSK gör miljonförlust
SR P4 Örebro: ÖSK Fotboll gör brakförlust efter värvningar i somras (Inte heller den här rubriken var väl helt lyckad)
ÖSK Elitfotboll: Kvartalsinformation
ÖSK-TV: Sportklubben Axén och Åström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.