Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nedflyttningen

Efter det att nedflyttningen till Superettan igår blev definitivt definitiv, så dyker det upp en del artiklar om varför det gick som det gick och vilka konsekvenserna kommer att bli.


Henrik Brändh skriver i en krönika i NA om de tre faktorer han anser ledde till nedflyttningen. Han nämner förlängningen av Sixten Boströms kontrakt, målvaktsfrågan samt den misslyckade värvningen av Tobias Grahn som huvudanledningarna.


ÖSK kommer att bantas.
Tidningen konstaterar, att ÖSK måste minska sin organisation rätt kraftigt. NA skriver, att eftersom man räknar med att inkomsterna kommer att minska med 15 mkr så måste även utgifterna göra detsamma. På den punkten tror jag dock att NA underskatter sparbehovet. ÖSK har aviserat att man i år kommer att ha en förlust i storleksordningen 5 mkr och man måste även ta höjd för att kunna spara in detta belopp. Krympningen av kostnader och organisation blir i så fall snarare 20 mkr än 15 mkr.

I övrigt framgår det att:
– man måste reducera personalstyrkan med 25 procent. Detta innebär bland annat att spelartruppen kommer att reduceras från 25 spelare till 19-20.

– Jan Karlsson gärna vill fortsätta som VD

– Spelet i U21-allsvenskan verkar vara i farozonen. Bloggen konsterar i det sammanhanget, att det inte kommer att finnas så många spelare i A-truppen som kan användas i ett sådant lag. Kvartetten Ahmed Yasin, Boris Lumbana, Emil Berger och Josef Ibrahim blir alla 22 år nästa år och kommer alltså bara att kunna ta plats i U-21matcherna som överåriga. De yngre spelarna i vad som i år kallts U21, men i praktiken varit en U19-grupp (eller ännu yngre) Är nog inte bra nog att fylla de luckorna.

– Av allt att döma kommer man att anmäla ett lag för spel i juniorallsvenskan. I den serien får man spela tills dess att man fyllt 19 år, vilket passar åldersprofilen bra när det gäller ÖSKs spelare i U21- och U17-trupperna.

– Från ÖSKs sida räknar man inte med att det kommer att bli någon större spelaromsättning (utöver de spelare som kommer att få lov att lämna). De flesta spelare som man vill ha kvar står under kontrakt och dessutom finns det några spelare med utgående kontrakt som uttryckt intresse av att fortsätta i klubben.

– Även om man givetvis önskar att man skall kunna ta steget upp i Allsvenskan igen redan nästa år, så anser man att ekonomin är tillräckligt bra för att klara ytterligare år i Superettan.


Lägre löner väntar.
Tidningen skriver, att spelarna i ÖSK kommer att drabbas av lönesänkningar. Något som bekräftas av Patrik Haginge som tycker att detta är något man får ta. I Haginges fall finns tydligen lönesänkningen reglerad i hans kontrakt, men det är inte säkert att det är fallet för alla spelare.


Ljung förberedd.
P-O Ljung verkar inte vara märkbart chockad över nedflyttningen. Nej, det tror inte jag heller. Med tanke på ÖSKs placering när han tog över så var nog en möjlig nedflyttning något han tagit med i sina beräkningar redan från början. Man kan ju också, som det framhållits på flera ställen se gårdagens lag som en första indikation på hur laget kommer att kunna formeras nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.