Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Gerzic-affären: Märklig förhandlingsordning

ÖSK och IFK Göteborg har ännu inte kommit överens om villkoren för en eventuell flytt för Nordin Gerzic till IFK Göteborg. Ändå tyder det mesta på, att Nordin redan diskuterar sina personliga villkor med det blåvita laget på plats i Göteborg. Hur kan det komma sig? Normalt brukar ju förhandlingarna om de personliga villkoren få påbörjas först efter det att klubbarna blivit överens.

Om nu uppgifterna om att Nordin har varit i Göteborg stämmer, så kan man nog mellan raderna tyda det som att ÖSK inte har något direkt emot att affären blir av. Om ÖSK till varje pris hade velat ha kvar Nordin, så hade man gjort förhandlingarna så svåra som möjligt för Göteborg. Vilket bland annat skulle innebära en normal förhandlingsordning, vilket  innebär att först så kommer man överens mellan föreningarna och först därefter får spelaren kontaktas.

När man redan nu låter IFK tala med Nordin bör det innebära, att IFKs bud ligger någorlunda i linje med vad ÖSK har tänkt sig att erhålla från affären. Förmodligen är den största stötestenen i dagsläget Nordins ersättningsanspråk på IFK Göteborg. Det har ryktats en del om Nordins villkor hos ÖSK och även om de uppgifterna kanske inte stämmer till hundra procent, så är han säkert efter ÖSK-förhållanden mycket välbetald. Han är ju dessutom för närvarande lagets enda stora ”stjärna” och lagets största profil. Om/när han går till IFK Göteborg blir läget ett annat. Där skall han passa in i den föreningens lönestruktur och där kommer han inte alls att ha samma stjärnstatus som han haft i Örebro. Det kan alltså bli rätt besvärliga förhandlingar och det är väl troligt att det blir Nordin som får maka på sig en del anspråksmässigt. Dessutom vill säkert Nordin ha samma kontraktslängd som han fått av ÖSK, vilket inte gör förhandlingarna lättare.

Om IFK och Nordin kommer överens blir ersättningen mellan klubbarna den sista saken som skall förhandlas fram. Med Nordin redan slutförhandlad och klar räknar ÖSK säkert med att kunna pusha lite extra för sina egna krav. Det måste i det läget nämligen kännas väldigt frestande för IFK att slå till när den förmodligen svåraste delen av övergångsförhandlingarna är avklarad. Det bör öka ÖSKs möjligheter att driva sina krav i slutförhandlingarna.

Det finns dessutom en annan aspekt på detta och det är ÖSKs tidsfaktor. Om Nordin lämnar blir rekryteringsarbetet för mittfältet ännu svårare och kommer kanske att ta längre tid. Därför skadar det inte att kunna föra förhandlingen mellan klubbarna och om de personliga villkoren mer eller mindre parallellt. ÖSK skulle nog väldigt gärna ha med sig ytterligare någon eller några mittfältare, när man åker till matchlägret i Seinäjoki och det gör man den redan den 8:e februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *