Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK U läggs ner?

110927.
Papperstidningen hade väl egentligen inte så mycket mer att tillfoga. Beslutet skall tas relativt omgående – tidningen skriver under september och den månaden tar ju slut redan på fredag.

Tidningen skriver också att div 3-laget kan fortsätta. Det är också något jag hört. Problemet med att orientera om talangverksamheten med riktning mot U21 är ju vad man skall göra med de spelare som inte får speltid där. Man måste nämligen räkna med att de flesta platserna kan bli upptagna av spelare från A-truppen. Men för att få effektiva träningar så bör man nog ha en trupp i storleksordningen på minst 15 spelarre. Så det kommer att bli en hel del folk över.

För de yngre som inte får speltid i U21 måste ett alterntiv erbjudas. Det skulle kunna bli juniorallsvenskan, men det skulle även kunna bli i ett div 3-lag. Jag tror nog att det skulle vara möjligt att sätta ihop ett någorlunda slagkraftigt lag bestående av de yngre i talangtruppen, de bästa från ÖSK Söder samt några av de spelare som deltagit i pojkallsvenskan i år. För de flesta av dessa skulle spel på div 3-nivå passa mycket bra och det skulle kunna fungera som en utmärkt förberedelse för spel i U21 om något år.

Skall man välja mellan div 3 och juniorallsvenskan så tror jag nog att trean är det bästa alternativet. Det blir en mer verklighetstrogen fotboll när man får spela mot fullvuxna seniorer och inte bara har juniorer på den andra sidan.

110926.
NA skriver idag, att man från klubb/bolagsledningens funderar på att lägga ner ÖSK Ungdoms div 3-lag. Bakgrunden till detta (ännu inte fattade) beslut skulle vara, att man inte anser att div 3, som laget kommer att spela i nästa år, erbjuder en tillräckligt kvalificerad nivå för utvecklingen av klubbens talanger. Istället skulle man satsa på spel i den sk. U21-allsvenskan.

Riktigt hur det är tänkt framgår inte av artikeln, som väl närmast har karaktären av en notis. Mer information utlovas i morgondagens pappersedition.

Att det fattas minst ett steg mellan talangtrupp och allsvensk trupp har bloggen redan konstaterat. Att återuppliva spel i U21-serien är en åtgärd som borde ha vidtagits redan inför den nu snart avslutade säsongen. Att helt skrota div 3-laget känns dock inte rätt eftersom då hoppet från ungdomsverksamheten i det egentliga ÖSK Ungdom till U21-allsvenskan blir alldeles för stort.

Alternativet skulle möjligen kunna vara att börja spela ett lag i juniorallsvenskan, något som ÖSK inte gjort på många år (om än någonsin). Detta lag skulle då utgöra mellansteget på vägen från pojkallsvenskan till U21-allsvenskan. I så fall skulle man kunna spela det laget under ÖSK Elitfotbolls namn (antar jag) och använda spelare från en nybildad talangtrupp, som försörjer både U21-laget och det juniorallsvenska laget med spelare. (Jo, att använda Elitfotboll i det sammanhanget är ok. Djurgården gör nämligen redan så).

Fördelen med att göra på det sättet är att man kan knyta talangerna närmare den allsvenska klubben. ÖSK Elitfotboll har i år haft en förhållandevis stor trupp jämfört med de flesta andra allsvenska lag, men man skall då komma ihåg att man inte haft någon pool av lovande juniorer att ta spelare ur, om det skulle knipa skademässigt. Förmodligen skulle det dessutom locka mer rekryteringsmässigt om man kan ta in yngre spelare i samma organisation, som den som spelar i allsvenskan. Slutligen skulle kanske intresset från A-lagstränarnas sida bli större för talangutvecklingen vid en sådan lösning, eftersom då U21/junior-truppen innehåller spelare som de kan använda i sin egen verksamhet.

1 kommentar – kommentera

Oskar IG

Helt klart intressant att NA snappar upp denna nyhet även om rubriken var av lite sensationsslag kan jag tycka. Att verksamheten skall ses över är en positiv nyhet utifrån alla de anledningar som du angett här. Det skall bli mycket spännande att se hur det kommer att se ut i slutändan och sedan dina kommentarer kring det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *