Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSKare i västerled

110711. Abdullahi åter i augusti.
NA skriver, att Denis Abdullahi återvänder från sin isländska utlåning i början av augusti då det svenska transferfönstret öppnas igen. Detta helt enligt plan, men enligt en finländsk tidningsartikel erbjöds han möjligheten att spela kvar på Island säsongen ut. Detta erbjudande tackande han dock nej till av okänd anledning. Med tanke på att han väl knappast får speciellt mycket speltid i ÖSK under hösten undrar jag om det inte gade varit bättre att stanna kvar hos Vikingur säsongen ut. Men ÖSK kanske har något annat på gång för hans del.

110422. Strömmen av fotbollsspelare från ÖSK till Island fortsätter.
Idag bekräftar ÖSK, att Boris Lumbana blir den tredje spelaren i modern tid, som lämnar ÖSK för spel på Island. (Om någon undrar var Ian Jeffs den förste). Lennart Sjögren lättar således ytterligare på spelartruppen. Enligt ÖSKs hemsida blir det om inte ett helt år så i alla fall en hel säsong för Boris del. Lite märkligt är det väl att man skickar sina spelare till ett ekonomiskt hemsökt Island. Visserligen har man av allt att döma mycket skickliga fotbollstränare på ön att döma av alla duktiga isländska fotbollsspelare, som går från ön till proffsspel i Europa. Men ändå.

Att man ”släpper” Boris för hela säsongen kan väl egentligen bara betyda, att man inte ser honom som en tillräckligt bra uppbackning för de tre mittbackarna i truppen. Redan tre är ju i minsta laget – speciellt om Almebäck försvinner redan i sommar. Nu är ju Boris egentligen inte en mittback, även om Sixten testat honom på den positionen några gånger. På grund av att det inte finns så många andra bra alternativ, misstänker jag. Vad han är kan man väl diskutera, men mittback och målvakt är definitivt inte hans bästa platser. Högerback kan han ju spela rätt bra, men på den platsen finns det redan tre andra alternativ i dagens trupp, som går före. Jag tror, att när han togs in i A-truppen så såg man honom i första hand som en mittfältare med tanke på hans löpkapacitet. Men även på den positionen är det för många som går före.

För övrigt kan man ju notera, att samtliga tre utlånade spelare faktiskt är centrala mittfältare, så man hade onekligen en viss snedbelastning i truppen innan utlåningarna blev klara.

110421. Från Viikingit till Vikingur (via Örebro).
Utlåningen av Denis Abdulahi till isländska Vikingur gick i lås. Den finske mittfältaren lånas ut för en period fram till och med juli månad.

ÖSK: Abdulahi till Vikingur.
Vikingur: Víkingar fá Denis Abdulahi að láni frá Örebro

110415.
Jo, det verkar finnas en del substans bakom sportbloggens påstående. Ur dagens papperstidning sipprar det fram ytterligare detaljer. För Denis Abdulahis del handlar det enligt tidningen om klubben Vikingur från Rejkjavik. Nästan för bra för att vara sant är att den klubb som Denis representerade innan han kom till ÖSK var finska Viikingit FC. Denis deltar för närvarande i den isländska klubbens träningsläger i Spanien. För Boris del skall det röra sig om en klubb som heter Knattspyrnufélag Akureyrar och som spelar i andraligan.

Tillägg: Artikeln nu även i digitalt format.

110414.
NA skriver i sin sportblogg, att Denis Abdulahi och Boris Lumbana kan vara på väg att lånas ut till två klubbar på Island – Denis till förstadivisionen och Boris till den andra. Jag vet inte vad som förvånar mig mest – spelarnas påstådda destination eller NAs placering av nyheten.

Jag hade nog trott och tror på sätt och vis fortfarande, att någon eller några spelare skulle kunna hamna i Finland. I vårt östra grannland stänger transferfönstret nämligen först den 30 april, så det finns relativt gott om tid efter det att det svenska fönstret stänger för en eventuell affär. Denis som borde ha ett bra namn i Finland, U21-spelare som han är, tycker man skulle kunna tas in av någon klubb. IFK Mariehamn borde väl kunna ta emot någon av de svensktalande spelarna. De verkar ju jämt och ständigt vara på jakt efter förstärkningar.

Att placera ut några av innermittfältarna är absolut nödvändigt – det finns alldeles för många som är alltför långt från en allsvensk laguppställning.

Om NA:s spekulationer nu visar sig stämma och Denis och Boris är borta så kommer det ändå att finnas fyra centrala mittfältare tillgängliga utöver det triumvirat som för närvarande lagt beslag på mittfältet. Dessa är Fredrik Nordback, Erik Nilsson, Per Johansson och Emil Berger.

ÖSK skulle nog egentligen behöva låna ut fler spelare till Island eller Finland eller något annat land med öppet transferfönster. Det finns betydligt fler än 6 spelare i A-truppen som är 22 år eller yngre och som i princip kan gå mellan föreningar utan övergångsanmälan. Trion Oskar Johansson, Simon Leonidsson och Kalle Holmberg har regelbundet förekommit i ÖSK Ungdoms försäsongsmatcher och kommer nog att spela med det laget i alla fall under våren. Det gör att det finns tre platser kvar vilka skulle kunna utnyttjas av de spelare som står längst ifrån en startelva. Närmast en plats på utlåningslistan (= längst från startelvan i ÖSK) borde med tanke på hur truppen i övrigt ser ut nykomlingstrion Yasin, Ibrahim och Berger stå. Lånas dessa ut så innebär det samtidigt att Erik Nilsson och Per Johansson bara kommer att få matchtid och matchträning när det blir platser lediga i ÖSKs startelva.

Beträffande NA:s placering av nyheten så är det väl lite konstigt att den placeras i Sportbloggen och inte på nyhetsplats. Man skall not ta placeringen som en indikation på att man hos NA inte är så säkra på att det hela stämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.