Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bedoya till Guldcupen!

110606. Allt klart!
Nu är det officiellt och klart. När den amerikanska landslagsledningen anmälde sin definitiva trupp till Guldcupen, så var det en ändring jämfört med den preliminärt uttagna truppen. Alejandro Bedoya har tagit den fotskadade Benny Feilhabers plats. Med tanke på att Feilhabers skada förväntas ta minimum 3 veckor att läka kommer bytet inte som någon större överraskning, men ändå. Grattis Alejandro och lycka till med mycket speltid i turneringen.

US Soccer: Alejandro Bedoya Has Replaced Benny Feilhaber on U.S. Roster for 2011 CONCACAF Gold Cup

110605. Halvbra amerikanska betyg för Alejandro.
Det blev en tuff match för det amerikanska landslaget då de mötte Spanien. Spelarnas betygsättning återspeglar detta. Alejandro anser man ha gjort en godkänd insats men inte mycket mer. En rätt dålig förstatouch vid en av USAs få målchanser påverkade nog betygsättningen en del. Så här tyckte några amerikanska media om Alejandros insats.

The Shin Guardian: (Alejandros betyg: 5, skala 1-10, givna betyg 2-8): Poor first touch on what should have been a true scoring opportunity. Not much time or opportunity otherwise.

ESPN Soccer: (Alejandros betyg: 5, skala 1-10, givna betyg 3-6) Like his predecessors up front, Bedoya got little to work with after coming on in the 65th minute. He got a good run in behind the defense in the 78th minute, but took a heavy touch and was beaten to the ball by Iker Casillas.

New York Times (Alejandros betyg: 4, skala 1-10, givna betyg 2-6) Bedoya came on late and scuffed his one chance — a wonderful breakaway opportunity from a Dempsey pass — with a criminally heavy touch.

110604 tidig natt: Alejandro fick komma in efter 65 minuter och gjorde en ok insats. I det amerikanska landslaget får han spela som vänsterbräddare i en 4-4-2 uppställning, vilket gör att han inte får fullt utlopp för sin löpkapacitet. Eftersom spanjorerna dominerade bollinnehavet totalt, så fick han mest ägna sig åt att pressa och försöka skära av passningsvägar.

110604. Speltid mot Spanien.
Alejandro Bedoya finns med i den 18-mannatrupp, som är uttagen till kvällens vänskapslandskamp mot Spanien. Det handlar dock inte om en plats i startelvan utan han får börja på bänken. Den amerikanska förbudskaptenen Bob Bradley har dock redan före matchen sagt, att han kommer att spela alla sina sex avbytare för att inte slita för hårt på truppen inför Guldcupen, som startar om några dagar. Något definitivt besked beträffande Alejandros medverkan i den truppen föreligger ännu inte. Officiellt är han ännu inte uttagen, men sannolikheten att han skall bli det har ökat. Benny Feilhaber, den spelare han ersätter under träningslägret, har en skada som man nu räknar med kommer att ta mellan 3 och 6 veckor att läka. Det är först på måndag som den definitiva truppen skall anmälas.

Kvällens match sänds i TV 10 med start kl. 22:30.


110603 kväll. Eller inte?

Det verkar som om BC Interrupt var en smula för tidigt ute med sin ”nyhet”. Alejandro Bedoya har ännu inte tagit över någon plats i guldcupstruppen. Det framgår om inte annat av en inför-Spanien artikel på US Soccers hemsida. Troligen kommer han dock så småningom att ”få” platsen – Feilhabers skada verkar vara rätt allvarlig och kommer att hålla honom borta från spel några veckor, gissar man i USAs media. En som tror på att Alejandro till slut får platsen är Washington Post’s fotbollsbloggare Steven Goff. Han skriver i sin blogg ”late arrival Alejandro Bedoya seems set to take his place on the 23-man roster. However, the move wouldn’t be made until after the Spain friendly Saturday at Gillette Stadium”. Lite tudelade känslor från bloggens sida inför laguttagningen. Jag unnar verkligen Alejandro en möjlighet att få visa upp sig i USA’s landslag – även om det blir som vänsterbräddare. Å andra sidan vore det ju trevligt att ha tillbaka honom i Sverige för juni månads allsvenska matcher.

110603.Alejandro till slut i landslagstruppen.
Sista steget mot Guldcupen är nu taget av Alejandro Bedoya. Enligt bloggen BC Interruption, så har nu förbundskaptenen Michael Bradley bestämt sig för att låta Alejandro ersätta den fotskadade Benny Feilhaber. Ingenting om detta på de större amerikanska fotbollssiterna ännu. Den aktuella bloggen ägnar sitt intresse åt Boston College Eagles, det universitetslag som Alejandro spelade för innan han kom till ÖSK, så de vet nog vad de skriver. För övrigt har visst Boston.com nyheten också.

På  lördag möter USA Spanien i en uppvärmnings- och träningslandskamp. Matchen sänds av TV10 och börjar kl. 22:30. Med Alejandro i truppen (men knappast i startelvan) så finns det ytterligare en anledning att se den matchen.

110530 kväll.
Precis som jag trodde så är Alejandro inte uttagen till landslaget än. Han deltar i träningslägret för att kunna hoppa in om det skulle behövas på grund av en vakans om någon spelare skadar sig. Eller om Feilhaber inte hinner bli bra igen.  Sporting News skriver om situationen.

En intressant aspekt som SN funderar över är hur det kan komma sig att Alejandro släpptes av ÖSK. Klubbar är tvingade att göra sina spelare tillgängliga om de är uttagna till internationella turneringar med den status som Gold Cup har. Saken är bara den, att Alejandro ännu inte är uttagen till truppen. Men eftersom allsvenskan har landslagsuppehåll för närvarande så ”kostar” det ingenting för ÖSK att släppa honom. Om han senare blir skulle bli uttagen, vilket kan ske fram tills den 6:e juni kan ÖSK ändå inte neka deltagande. Blir han inte uttagen kommer han tillbaka till Örebro i tid för matchen mot Trelleborg.

110530 eftermiddag.
Nu ha även det amerikanska förbundet lagt ut nyheten på sin hemsida.

US Soccer: Midfielder Alejandro Bedoya Called to Cary, N.C.

Om man läser nyhetsnotisen ordagrant så står det faktiskt inte där, att han blivit uttagen till landslagstruppen som ersättare till Feilhaber. Det står enbart att han kallats till lägret. Jag tyder detta som att han blivit inkallad som reserv ifall det skulle visa sig att Feilhaber (eller någon annan av mittfältarna) inte kan delta i turneringen på grund av skadeproblem. Nu verkar  den aktuella skadan vara av rätt allvarlig natur, vilket trots allt talar för att Alejandro får sin turnering. Slutligt beslut behöver inte tas förrän den 6:e juni beträffande vilka som skall ingå i truppen.

110530.
En vecka extra fick han vänta, men nu verkar det som om Alejandro Bedoya trots allt får en möjlighet att representera USAs landlag i Gold Cup, som är de central- och nordamerikanska landslagens turnering. Aftonbladet var först med nyheten redan i går kväll och i dag på morgonen bekräftas uttagningen av NA. Den direkta orsaken till den sena inkallelsen är en skada på Benny Feilhaber, som urprungligen var uttagen till truppen, men som skadade sig i den sista ligamatchen före landslagssammandragningen. Några tidiga amerikanska reaktioner:

SB Nation: Alejandro Bedoya To Replace Injured Benny Feilhaber On United States Gold Cup Roster
Goal.com: Alejandro Bedoya called up to United States men’s national team as a replacement for New England Revolution’s Benny Feilhaber

Risken är väl rätt stor att gårdagens cupmatch mot GAIS var Alejandros sista för ÖSK. Med uttagningen till USAs landslag ökar nog chansen/risken att någon europeisk klubb tar in honom i sin trupp under sommarfönstret.

110523. Ingen Bedoya till Guldcupen.
USA:s landslagskapten Bob Bradley har nu offentliggjort den trupp han tagit ut för en träningslandskamp mot Spanien och Gold Cup turneringen som följer därefter.

Lite överraskande så här från Örebros horisont visar det sig att Alejandro Bedoyas namn inte finns med i den uttagna 23-mannatruppen. Säkert en stor besvikelse för Alejandro, som man tycker borde ha säkrat sin plats tack vare den starka säsongsupptakt han presterat. En förklaring till att han saknas skulle möjligen kunna vara det faktum att i det amerikanska landslaget så har Alejandro fått spela som vänsterbräddare (höger-?) och inte centralt som han gör med så stor framgång i ÖSK. Utlämnandet innebär givetvis en positiv nyhet för ÖSKs del, även om man säkert unnat honom att komma med på landslagsturneringen.

Närmast på programmet för ÖSK efter landslagsuppehållet står matcher mot i tur och ordning Trelleborg (h), Halmstad (b), Djurgården (h) och Mjällby (b). Sedan är vi inne i juli och vid det laget är det väl stor risk att han hunnit bli såld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *