Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Glöm Forward och gå vidare

ÖSK hade, som så ofta varit fallet, svårt att få ut något positivt av sitt vänskapsmöte med Forward. Spelarna från väster är tillräckligt bra för att hålla jämna steg med ÖSKarna om inte alla svartvita går in hundraprocentigt för sina respektive uppgifter. Vilket sällan blir fallet. Det ligger väl en omedveten underskattning i det faktum att laget man möter spelar två divisioner längre ner. För motståndarna å andra sidan är detta alltid en utmärkt möjlighet att visa, att man är lika bra som storebröderna från ÖSK. Så dessa matcher blir oftast betydligt jämnare än vad de borde vara.

När ÖSK med någon minut kvar av första halvlek tryckte in en ledningsboll kändes det som om allsvenskarna trots allt skulle få ordning på spel och matchresultat. Målbollen kom efter en av matchens fåtaliga mönsteranfall. Nordin fick bollen centralt, spelade ut den till Marcus Astvald på högerkanten, som i sin tur slog in den framför mål, där Robin Staaf i princip ostörd kan stöta in den vid bortre. Men känslan av att läget nu var under kontroll höll bara i sig i ca. en minut. Sedan kvitterade Herish Kuhi med en väl tagen lobb över John Alvbåge, som hamnat på mellanhand. Mohammed Saeid (tror jag det var) stod för framspelningen.

Forward överraskade med att komma med två av förra årets ÖSK ungdomsspelare i sin laguppställning. På högerkanten återfanns både Daniel Björnkvist och Adam Botvidsson, vilka i princip stängde ÖSKs vänsterkant där Kristinn Steindórsson försökte utmana utan någon egentlig framgång.

ÖSK kom till spel med i princip ordinarie backlinje (post-Anttonen), men Tommy Wirtanen gick av okänd anledning av redan efter ca. 25 minuter och ersattes då av Boris Lumbana.  Nordin Gerzic på mittfältet kompletterades i första halvlek av Emil Berger och Per Johansson, vilka i andra halvlek byttes av av Denis Abdulahi och Erik Nilsson. I anfallet spelade Robin Staaf center under större delen av matchen och han flankerades av Marcus Astvald och Kristinn Steindórsson till höger resp. vänster.

ÖSKs första halvlek var otvivelaktigt bättre än den andra. Förmodligen för att mittfältet då fungerade bättre. Per Johansson såg väldigt stark och bra ut. Emil Berger visste sin plats och gjorde inga större misstag så när som på några misslyckade passningar. I andra halvlek verkade fördelningen av arbetsuppgifter inte lika klar – kanske beroende på att Denis Abdulahi inte alls kom in i matchen. Samtidigt tappade Nordin en hel del skärpa i sitt passningsspel. Större delen av andra halvlek bestod därför av ett rätt tröstlöst krigande i ingenmansland. Varken ÖSK eller Forward kom till några egentliga avslutsmöjligheter, vilket ÖSK i alla fall hade haft en del av under den första halvleken.

Beträffande den isländske provspelaren Kristinn Steindórsson har jag tidigare varit rätt positiv. Men i kväll hade han alltför stora problem med Daniel Björnkvist för att kännas som ett alternativ för A-truppen. Möjligen skulle han kunna komma hit och spela med talangerna medan har växer till sig, men några allsvenska kvaliteter visade han inte upp mot Forward.

Om man skall dela ut några plus till de svartvita hamnar dessa hos backlinjen som skötte sig helt ok. Per Johansson och Emil Berger  var bra. Marcus Astvald gjorde en hyfsad första halvlek. Nordin Gerzic ville ha och fick mycket boll, men trasslade ofta till det för mycket för att det skall bli något överbetyg. Dessutom kom han några gånger i bra skottlägen, som han inte tog. När sedan inststicken inte fungerade kändes det som en missad chans.

Hos Forward tyckte jag gänglige mittbacken Johannes Gustavsson gjorde en riktigt bra match. Daniel Björnkvist var också klart godkänd, men det var ju ingen större överraskning. Jag har svårt att förstå att ÖSK inte vill ge honom någon chans i A-truppen.

Matchfakta: ÖSK – Forward 1-1 (1-1)
43. 1-0 Robin Staaf (Nordin Gerzic)
44. 1-1 Herish Kuhi (Mohammed Saeid)

Laguppställning
Målvakt: John Alvbåge
Backar: Tommy Wirtanen (25), Michael Almebäck, Magnus Wikström, Samuel Wowoah
Mittfält: Per Johansson (46), Emil Berger (46), Nordin Gerzic
Anfall: Marcus Astvald, Robin Staaf (85), Kristinn Steindórsson (60)

Ersättare: Boris Lumbana (25), Erik Nilsson (46), Denis Abdulahi (46), Ahmed Yasin (60), Simon Leonidsson (85)

Svartvitt: Träningsmatcher 2010/11: Oavgjort mot Forward
NA: Forward stod upp mot ÖSK
ÖSK: ÖSK – BK Forward (video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.