Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK tvåa i ekonomiligan

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) har gjort en sammanställning över de allsvenska klubbarnas förväntade resultat för innevarande verksamhetsår. Det har väl inte gått så vidareför någon, men som ÖSKare kan man i alla fall glädja sig över att ÖSK tillhör topplagen även i det ekonomiska spelet.

Men ett resultat för ett enskilt år säger inte så mycket. Klubbarna har väldigt olika storlek på det egna kapital som vid en förlust får fungera som stötdämpare. För vissa föreningar typ Malmö FF så betyder en förlust på 5 mkr ett enstaka år egentligen inte så mycket. För andra kan det innebära  att de hamnar i klorna på Thallinger och hans hejdukar.

Klubb Resultat Eget kapital
Elfsborg 3,0 38,2
Örebro 2,5 3,7
Åtvidaberg 2,0 1,1
Häcken 1,0 31,2
Mjällby 0,25 1,4
Helsingborg 0,0 2,9
Gais 0,0 2,0
Brommapojkarna: -0,3 0,5
Gefle -3,0 8,4
Trelleborg -3,5 0,3
AIK -3,8 11,6
Malmö -5,0 111,2
Kalmar -8,5 71,6
Halmstad -10,0 20,6
Djurgården 12,9
IFK Göteborg 34,7

TT skriver, att Djurgården och IFK Göteborg inte ville lämna någon prognos alls. Antingen vet de inte eller så är siffrorna så hemska att de väljer att hålla locket pålagt så länge som möjligt.  AIK har talat om hur stor deras niomånadersförlust var. Som ett noterat aktiebolag kan de inte lämna ifrån sig resultatprognoser hur som helst. I deras situation skulle det ju dessutom kallas vinstvarning. Men man kan väl räkna med att det blir en ordentlig försämring för deras del. Intäkterna under det sista kvartalet brukar vara rätt begränsade.

Beträffande ÖSK kan det ju vara värt att notera, att den ekonomiska säkerhetsmarginalen är väldigt liten. Det egna kapitalet uppgår bara till knappa 4 mkr, vilket vid en oförsiktig styrning skulle kunna försvinna över en säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.