Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vilka lag får spela i Europa?

2018-11-12.
Jag får väldigt många sökningar på den här gamla artikeln om kvalificeringen till spel i de europiska cupturneringarna. Det kan därför vara på sin plats att göra följande korrigering. Numera är det inte så att det förlorande laget i cupfinalen får spela europakval om det lag som vann cupfinalen kvalat in på annat vis (alltså via en av platserna 1-3 i Allsvenskan). I sådana fall blir det det fjärde laget i allsvenskan som får spela europakval.

Således.
Den allsvenska mästaren får kvala till Champions League
Den allsvenska tvåan får kvala till Europa League
Den allsvenska trean får kvala till Europa League
Den svenska cupvinnaren får kvala till Europa League
Om den svenska cupvinnaren redan kvalificerat sig för europaspel går dennes cupplats till det lag som placerat sig som fyra i allsvenskan. Alltså inte till förloraren i cupfinalen.


2010-10-20.
Om ÖSK klarar av att hålla sin tredjeplats blir det europaspel vad som än händer i övrigt. Men om laget blir fyra – vad händer då? Åsikterna är många och delvis förvirrade. ÖSK-bloggen tror att det är så här man skall tänka:

Den allsvenska mästaren får kvala till Champions League
Den allsvenska tvåan får kvala till Europa League
Den allsvenska trean får kvala till Europa League
Den svenska cupvinnaren får kvala till Europa League

Förvirringen infinner sig sedan om något av de tre första lagen i allsvenskan även skulle vinna svenska cupen. Eftersom Helsingborg har nått fram till semifinal i cupen, så är det inte omöjligt att de vinner densamma med tanke på vilka övriga lag som nått semifinalerna. Det kvarvarande spelprogrammet i cupen ser ut på följande sätt:

27 oktober Hammarby – Kalmar FF
28 oktober Helsingborgs IF – Mjällby AIF
13 november Cupfinal

Helsingborg ser nog ut som det starkaste laget i denna kvartett, men bollen är rund etc. Går man upp i final mot Kalmar till exempel så känns inte HIF som självklara favoriter.

Vad händer då om HIF trots allt vinner cupfinalen?
– Om Helsingborg även har vunnit allsvenskan så tar de den plats som ger kvalspel till Champions League. Svenska Cupens plats i europaspelet går i detta fall till det förlorande laget i cupen.

– Om Helsingborg inte vinner allsvenskan anses segern i cupen väga tyngre än andraplatsen i allsvenskan och de kvalar till europaligan i egenskap av svenska cupvinnare. Men då blir det en allsvensk europaspelsplats ledig och denna går då till det fjärdeplacerade laget i allsvenskan.

För att fjärdeplatsen i allsvenskan skall bli europakvalificerande krävs alltså att Helsingborg vinner cupen men inte allsvenskan.

1 kommentar – kommentera

Rudolf Blodstrupmoen

Tack för en bra och pedagogisk förklaring. Nu tror jag att tom jag förstår hur det ligger till:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.