Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Förlust mot FOC Farsta

En händelserik dag på jobbet för Adam Eriksson. Först första div 2-målet och några minuter senare en sträckning i låret, så att resten av matchen fick tillbringas med benet i högläge.

ÖSK Ungdom förlorade för första gången i höst och för första gången i år på sin hemmaplan, då FOC Farsta kom på besök till Behrn Arena. Segersiffrorna skrevs 4-2, trots att det var hemmalaget som hade en 2-1 ledning i halvtid. Ett fall framåt skulle man i och för sig kunna hävda eftersom bortamatchen slutade med ännu värre siffror – då blev det 4-1 till Farsta.

Sexton mål på läktaren.
Förutsättningarna inför matchen var inte de allra bästa med mer än hälften av årets mål på läktaren. Eftersom Fedja Jelecak var sjukanmäld och Adam Botvidsson avstängd tvingades Magnus Samuelsson (ÖSKs coach i den likaledes sjuke Håkan Juhlins frånvaro) att sätta upp Johannes Skoglund som central anfallare. Till höger fick A-truppens Henri Belle göra sitt första framträdande på sin nya hemmaplan – något spel med det allsvenska laget har det ju ännu inte blivit för hans del.

Tidigt baklängesmål.
Matchen fick en olycklig inledning, när Farstas Jonas Andersson fick möjlighet att slå in en stolpretur redan i den femte minuten efter det att hemmaförsvaret tillåtit alldeles för mycket spel i det egna straffområdet. Nu brukar ett tidigt baklängesmål inte vara så mycket att oroa sig för för det här laget, som under hösten hämtat upp och vänt liknande lägen flera gånger. Den utvecklingen såg faktiskt ut att upprepa sig. Farsta startade matchen med ett ordentligt spelövertag, men allteftersom halvleken gick fick ÖSKarna bättre tag i spelet och det kändes inte så överraskande, när Adam Eriksson efter 37 minuter kunde utjämna. Ett inspel från högerkanten skär igenom Farstas försvarszon och ut till Anel på vänsterkanten. Anel passar snett inåt bakåt till Adam som tar emot och sedan placerar bollen i fel hörn för Farstas målvakt. Inte speciellt hårt men välplacerat.

Adam Eriksson ut lårskadad.
Tyvärr blev detta mer eller mindre det sista som Adam kunde uträtta denna dag. Han fick strax därefter en känning i en baksida och tvingades av till förmån för Kevin Larsson. Mer eller mindre på 45-minutersstrecket tog ÖSK sedan ledningen. Johannes Skoglund gick upp i en duell med Farstas målvakt, som inte kom åt att greppa bollen. Den hamnade hos Viktor Lindqvist som behärskat lobbade in den i mål. Riktigt bra att kunna gå in till halvtidsvilan i ledning.

Tidigt baklängsmål igen.
Glädjen över ledningen varade dock inte speciellt länge. Precis som i första halvlek gjorde Farsta ett tidigt mål i den andra. Det var Mikael Chang som språngskarvade (eller vad man nu skall kalla det) in ett inlägg från högerkanten vid bortre. Det såg lite billigt ut med en boll som gick genom hela straffområdet. Tio minuter senare tar sedan Farsta ledningen på ett mål som man från ÖSKs sida bestämt hävdar var offside. Ett skott snarare än en passning från mittplan träffar en av Farstas anfallare som snyggt och prydligt kontrollerar skottet (eller om det nu var en passning). Han kommer misstänkt ensam med Claus Pedersen och rullar smärtfritt in den till bortaledning för andra gången i matchen.

Efter det tredje målet försökte ÖSK igen att komma åt Farsta men med 20 minuter kvar så dödar gästerna definitivt eventuella förhoppningar om en andra kvittering. En frispark från halva ÖSKs planhalva slås studsande direkt i mål – ett mål som Claus Pedersen nog får lov att ta på sig. Även om hoppet om ett reduceringsmål levde kvar kändes det inte som om ÖSK var speciellt nära. Farsta kontrollerade matchen och ÖSKs anfall saknade den rätta udden.

Rättvis seger mot försvagat hemmalag.
Som matchen utvecklade sig kan man inte ens med hemmaögon tycka att Farstas vinst var orättvis. Det har ett boll- och passningskickligt lag, fysiska utan att vara speciellt ojusta och de fick sina mål vid rätt tillfällen. Med ett ordinarie lag och utan ett antal spelare som varit sjuka i veckan hade ÖSK nog klarat sig bättre, men sådana var nu inte förutsättningarna. ÖSK hamnar i och med förlusten i det ingenmansland som är på väg att bildas mellan toppstriden och ett bottenskikt, där i första hand Karlslund och Eskilstuna City kämpar om att undvika kvalplatsen. Söndagsmatcherna kommer att avgöra huruvida FC Gute kan ansluta sig till kvalstriden underifrån och om Smedby kan undvika den genom att besegra Vallentuna.

Viktor slet och Henri såg intressant ut.
Eftersom ÖSK släppte in fyra mål och själva bara gjorde två så finns det inte så många plusbetyg att dela ut. Men den allestädes närvarande Viktor Lindqvist skall dock ha det både för sitt offensiva och defensiva slit. Daniel Björnkvist dominerade som vanligt till höger. Henri Belle såg helt klart intressant ut framför Dajje även om han så småningom verkade att hämmas av en lårkaka han fick under den första halvleken. Hans förstatouch var väldigt bra och han utmanade gärna sina motståndare – kanske lite för gärna ibland. Han verkade dessutom finna sig väl tillrätta både till höger och till vänster (samt förmodligen även centralt). Men hur långt dessa egenskaper sedan räcker mot allsvenska motståndare är en annan fråga. Klart intressant tycker jag dock.

Bistra miner trots div 2-debuten för ÖSKs 93:or Albin Ek och Lucas Oskarsson för vilka nu pojkallsvenskans relativa idyll tillhör det förflutna.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – FOC Farsta 2-4 (2-1)
05. 0-1 Jonas Andersson
37. Adam Eriksson
45. Viktor Lindqvist
47. Mikael Chang
56. Jonas Andersson
70. Fredrik Andersson

Varningar ÖSK:  Johannes Skoglund (hårt spel)

Publik
: 172

Laguppställning:
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist (k), Niklas Svensson, Pontus Jakobsson, Andreas Ståhl
Mittfält: Viktor Lindqvist, Adam Eriksson (42), Gustav Källberg
Anfall: Henri Belle (82), Johannes Skoglund, Anel Coralic (73)

Ersättare: Nils Carlsson (mv), Albin Ek (82), Kevin Larsson (43), Per Nordenberg (ÖSK Söder), Lucas Oskarsson (73), Jonathan Åström (ÖSK Söder)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.