Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tredje raka för talanglaget

ÖSKs två målgörare Anel Coralic och Viktor Lindqvist. I bakgrunden diskuterar lagkapten Björnkvist matchen med sin assisterande tränare Magnus Samuelsson.

ÖSKs talanglag fortsätter på den väg man slog in på den 24 juli och tog hem sin tredje vinst för hösten genom att på favoritarenan besegra gästande Värmbols FC med 2-1. Precis som mot Karlslund i den förra matchen hamnade ÖSKarna i ett tidigt underläge och precis som då så lyckades man vända match och resultat till sin fördel.

Tunn trupp för tillfället.
Jag hade utifrån hur Sixten matchade A-laget igår räknat med tre förstärkningar från A-truppen, men det blev bara en. Johannes Skoglund var på plats och levererade som vanligt en väl genomförd match. Bertin Zé däremot hade sjukanmält sig och Boris Lumbana besväras av en baksida. Så istället för lån från A-truppen satt det två inlånade spelare från ÖSK Söder på bänken. Från den egna truppen saknades dessutom David Rohlén på grund av knäskada. Efter det att ett antal spelare fallit ifrån av olika anledningar är truppen i dagsläget tyvärr alldeles för tunn och klarar just nu  inte ens av att fylla lag och bänk med egna spelare. Bra då att det finns påfyllningsmöjligheter både uppifrån och nerifrån.

Trevande uppstart.
Som så ofta är fallet hände det inte så mycket under den första kvarten – lagen kände på varandra och ingen trötthet begränsade aktionerna. Fedja fick visserligen en halvchans redan efter några minuters spel efter något av en indianare under Värmbols uppbyggnadsspel, men han kom för nära målvakten och vinkeln var inte bra nog för att det skall kallas för en het målchans. Matchens första verkliga möjlighet kommer i den 12.e minuten, när en bra crossboll från Värmbols sida friställer en av deras anfallare, som fri kan avancera mot mål. Han får dock bollen för långt ifrån sig och Claus kan knipa den framför hans fötter.

Frisparksvariant gav VFC-ledning.
Det dröjde dock inte speciellt länge innan gästerna ändå kan ta ledningen. ÖSK blev grundlurade av en frisparksvariant, som matades fram till en spelare halvsnett ut till höger i stället för att lyras in mot mål. Det efterföljande skottet slås hårt med yttersida, vilket gör att bollen skruvar sig ut till en stolpträff som sedan kan den rensas av ÖSK försvaret. Men innan man ens hunnit tänka puh! ligger den ändå i ÖSK målet. Andrabollen kommer nämligen tillbaka i form av den sedvanliga lyran och nickas av Niclas Drotz över Claus Pedersen, som hamnat på mellanhand. Dåligt försvarsspel av ÖSK, som först blev lurade av frisparken (ingen markering av skytten), sedan misslyckades med rensningen och slutligen inte kunde freda sig mot andrabollen.

Snabb replik av ÖSK.
Gästernas ledning och glädje blev dock inte särskilt långvarig. ÖSKs pendeltåg och tillika lagkapten Björnkvist kom med hjälp av Adam Botvidsson fram i en överlappning på högerkanten, drev ner mot sidlinjen och levererade sedan en passning på guldfat till Viktor Lindqvist, som hittat ett perfekt och omarkerat läge i slotet (för att använda ishockeyterminologi). Viktor skjuter direkt, får bra träff och målvakten hinner inte ens få upp händerna innan kvitteringen är ett faktum. Kul för både Dajje och Viktor, som båda får betalt för alla de löpmeter de tillryggalägger under matcherna.

Värmbol avslutar första med jättechans.
Efter ÖSKs mål får Värmbol ett rätt bra grepp om spelet. De fyller på med sina långa och rörliga offensiva spelare utan att dock komma till speciellt många klara avslutstillfällen. ÖSKs mittförsvar med Niklas Svensson och Pontus Jakobsson tar hand om så gott som allt som kommer in mot straffområdet. Närmast en ledningsboll är VFC i den 45:e minuten, då ÖSKs försvar trots allt släpper till ett inspel mot första stolpen. En anfallare kommer helt fri någon meter framför mål, men hans avslut sveder utsidan av stolpen i stället för insidan. Där var det nära.

Tidig ÖSK-ledning i andra.
Andra halvlek har sedan knappt kommit igång förrän ÖSK tar ledningen. Viktor Lindqvist touchar en boll till Anel Coralic, som står med ryggen mot mål mer eller mindre uppvaktad av tre försvarare i straffområdet. Anel vänder dock så att säga åt fel håll (utåt från mål istället för inåt för att försöka få ett skottläge). Efter några steg i riktning mot kortlinjen har han hamnat i en närmast perfekt Thierry Henry-position och kan därifrån, precis som den franska förebilden, behärskat rulla in bollen vid bortre.

Ingen motoffensiv att tala om.
Trots ÖSKs ledningsmål verkar Värmbol inte ha kraft nog att få igång någon riktig motoffensiv. Båda lagen hade visserligen chanser att öka på målskörden. Hos ÖSK är det främst högerkanten med Daniel Björnkvist och Adam Botvidsson, som ställer till problem för gästerna. Adam har några fina lägen, bland annat en nick precis utanför. Hos ÖSK visar Claus Pedersen vid några tillfällen hur orädd han är, men håller även på att strula in en boll på egen hand, när han skall rensa ett tillbakaspel. I den 75:e minuten gör han en väldigt fin räddning nere vid sin vänstra stolprot, då han motar ut ett skott til hörna. En hörna som hinner bli en trippelhörna innan ÖSK har rensat straffområdet från bollar och motståndare. Värmbol vann för övrigt hörnstatistiken klart i båda halvlekarna.

Svårpasserad trio. Defensive mittfältaren och nyblivne landslagsmannen Adam Eriksson med seriens kanske bästa mittbackspar i form av Pontus Jakobsson och Niklas Svensson.

Bra ork hos talangerna.
Under den sista kvarten kan ÖSKarna för en gångs skulle nästan spela av matchen, även om mitt hjärta till och ifrån råkar hamna i halsgropen, när de väljer ett anfallsalternativ med chansboll i stället för säkrare passningsalternativ. Men sörmlännningarna har inte orken att få igång något ordnat anfallsspel i det här stadiet av matchen och det blir mest chansbollar från deras sida. Det är ju inte så ofta som någon motståndare tar ÖSKs vältränade talanger på ork och kondition under matchens avslutningsminuter. Håkan Juhlin, som inte har så mycket att välja bland på bänken, låter i princip startelvan spela hela matchen. Viktor Lindkvist som fått en lindrigare smäll byts dock efter 70 minuter av av en spelsugen Gustav Källberg. Benny Kaya från ÖSK Söder får en övertidsminut, efter det att Anel fått en smäll på foten.

Lagmoralen imponerade.
Precis som mot Karlslund fick laget ett slumpartat ledningsmål mot sig, men detta påverkade varken spel eller inställning. ÖSKs talanger klarar av att mala ner de flesta motståndare på den här nivån. Förr eller senare blir det blottor, som det går att utnyttja. Så även i denna match. Som vanligt är det väl i första hand maskinrummet på mittfältet som skall höjas mest – närmast outtröttliga både defensivt och offensivt. Adam med efternamnet Eriksson var borta under stora delar av vårsäsongen på grund av sjukdom, men är nu tillbaka med besked. I sin defensiva utgångsposition hann sjuttonåringen med att både städa upp framför backlinjen och att initiera motanfall. Viktor Lindqvist plockade hem både mål- och passningspoäng under de 70 minuter han var på plan. Johannes Skoglund slutligen ger med sin tyngd och klokhet det rätt lättviktiga mittfältet den stabilitet som behövs mot äldre (och tyngre)  motståndare.

Stabilt mittlås.
Årets nykomponerade mittbackspar Niklas Svensson och Pontus Jakobsson är hur solida som helst.   Längs högerkanten bjöd som vanligt den löpstarke lagkaptenen Daniel Björnkvist och irrationelle Adam Botvidsson sina försvarare på en hel del spring, även om det inte bara blev en hockeyassist för Adam den här gången. Claus Pedersen sålde sig kanske lite väl lätt vid ledningsmålet, men kompenserade det flera gånger om genom några riktigt svettiga räddningar framför hotande motståndarfötter.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Värmbols FC 2-1 (1-1)
20. 0-1 Niclas Drotz
26. 1-1 Viktor Lindqvist (Daniel Björnkvist)
49, 2-1 Anel Coralic (Viktor Lindqvist)

Publik: 195

Gula kort ÖSK: Inga; VFC 2

Laguppställning:
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist (k), Niklas Svensson, Pontus Jakobsson, Axel By
Mittfält: Viktor Lindqvist (70), Johannes Skoglund (ÖSK), Adam Eriksson
Anfall: Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Anel Coralic (91)

Ersättare: Nils Carlsson (mv), Benny Kaja (91, ÖSK Söder), Gustav Källberg (70), Kevin Larsson, Per Nordenberg (ÖSK Söder), Andreas Ståhl,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.