Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kamp, vilja och moral gav derbyseger

Två målskyttar och en mittbacksbjässe. Anel Coralic och Adam Botvidsson gjorde ÖSKs båda mål. Pontus Jakobsson höll rent i och omkring det egna straffområdet. ÖSKs lagledare Bert Dimberg kollar att killarna ser prydliga ut även bakifrån.

ÖSK Ungdom hemma är inte någon önskemotståndare för Karlslunds IF. För några år sedan då båda lagen spelade i trean tog ÖSK segern på Örnsro de två gånger lagen möttes. Idag var det samma visa igen på nya Karlslund Arena, där ett mycket ungt ÖSK-lag kämpade sig till en uddamålsseger.

Rekordungt mittfält.
Annars såg det väl inte speciellt hoppingivande ut före match. Sixten Boström hade tagit med sig tre av spelarna på ”Listan” till Åtvidaberg och den fjärde, Simon Leonidsson, är skadad. Till yttermera visso sjukanmälde sig Gustav Källberg på matchdagen med magproblem. Håkan Juhlin fick därför starta matchen med ett rekordungt mittfält bestående av Kevin Larsson (16), Adam Eriksson (17) och åldermannen Viktor Lindqvist (19). För att fylla upp bänken hade han dessutom fått lov att kalla in tre spelare från farmarklubben ÖSK Söder.

Slumpboll (?) gav hemmaledning.
Det var inte alls oväntat Karlslund som tog hand om initiativet i matchinledningen. Det mesta av spelet försiggick på ÖSKs planhalva, där dock backlinje och mittfält stod emot riktigt bra, vilket gjorde att hemmalaget inte kom till speciellt farliga avslutsmöjligheter. ÖSK å sin sida satsade mest på kontringar och båda yttrarna Anel Coralic och Adam Botvidsson hade några halvchanser. KIFarnas ledningsmål kom sedan mer eller mindre som en blixt från klar himmel. Karlslunds specielle målgörare Calle Olsson slår ett misslyckat inlägg från en position i närheten av sidlinjen. Skottet blir till en perfekt lobb, som hittar in i ÖSK-målet vid det bortre krysset. Claus Pederson i målet är helt chanslös. Det påminde faktiskt en del om de mål som Peter Westman brukade släppa in för några år sedan.

Efter målet släppte Karlslund av lite på pressen och ÖSK fick möjlighet att ta tag i mer av spelet. Speciellt Adam Botvidsson hade några bra chanser, då han sprang sig fri på högerkanten på fina passningar från Fedja Jelecak, som för dagen tagit rollen som framskjuten centralt placerad spelfördelare. Sett till bollinnehavet var hemmaledningen inte alls oförtjänt, men sett till antalet klara målchanser var det faktiskt så att det lutade mer åt ÖSK-hållet.

Snabb ÖSK-replik i andra.
Den andra halvleken hade sedan knappt börjat förrän ÖSK utjämnade. Daniel Björnkvist slår ett inlägg från trakten av hörnflaggan. Det går över alla i straffområdet, men någon meter bakom bortre håller sig Anel Coralic framme och nickar in den mot mål. Den tar på KIFs målvakt Jonas Persson och studsar in i mål. En riktig kalldusch för hemmalaget, som får lov att öka tempot igen för att återta den ledning som man något lättvindigt fått i första. Situationen för ÖSK blir inte direkt bättre när spelfördelande mittfältaren Adam Eriksson tvingas av efter det att han manglats ordentligt av Robert Dahm. Adam blir liggande ett bra tag och får bäras ut på bår. Det ser riktigt allvarligt ut, men det visade sig efter matchen ”bara” vara en ordentlig lårkaka. För Adam kommer fjolårets lagkapten i Söder, Jonathan Åström, in och får helt överraskande göra sin div 2-debut.  Han skötte det riktigt bra, men berättar efter matchen att han faktiskt inte spelat sedan Söders olyckliga match mot Latorp i slutet av juni.

Intensiv hemmapress.
Allt eftersom matchen fortskrider blir Karlslunds press allt intensivare. ÖSK får lov att byta ut en av sina två mittbacksklippor. Niklas Svensson har varit sjuk i veckan och orkar inte mer. I hans stället kommer David Rohlén, ytterligare en 16-åring in. Redan tidigare hade jämngamle Andreas Ståhl bytt av Kevin Larsson. Innan matchen var slut har ÖSK alltså haft tre 16-åringar samt två 17-åringar (Adam E och Axel By) med på plan. Den här kvällen gjorde laget verkligen skäl för sitt namn.

Men som sagt, Karlslund pressar allt intensivare och frågan var väl närmast om de svartvita, som börjar gå på knäna med krampkänningar o.dyl. både här och där skulle att klara av hela distansen utan att släppa in något ytterligare mål. Mitt i KIF-pressen är dock ÖSK ytterst nära ett ledningsmål med ca. kvarten kvar. Så är det i fotboll – några chanser dyker nästan alltid upp även om de inte är planerade. Den här gången var det Jonas Persson, som kom på mellanhand efter en hörna och ett avigt skott från Axel Bys var på väg över mållinjen. En räddande ängel i Ismael Badijes skepnad kunde dock rädda i sista sekunden.

Segermål i nittionde.
Med matchuret på full tid blev det sedan mitt i den hårda KIF-pressen ÖSK som kunde sätta matchbollen. Fedja Jelecak, som den sista kvarten agerat på det femmannamittfält Håkan Juhlin ställt om till för att försöka försvara den poäng laget erövrat, fångar upp en boll på mittplanen. Han driver och driver och driver bollen och ser ut att omringas av KIFs backlinje. Men i precis rätt ögonblick friställer han molnets broder Botvidsson, som till synes ansträngningslöst driver igenom hemmaförsvaret och tar revansch på sig själv för de missade chanserna i första halvlek. Han petar bollen förbi en chanslös Jonas Persson till ÖSKarnas stora jubel. Därefter vidtar sex hela minuters övertid med hård KIF-press, mer eller mindre lyckade maskningsförsök från ÖSKarnas sida åtföljda av gula kort uppvisade av matchdomare Owén från Karlskoga.

Alla var bra!
Som vanligt när laget vinner gör alla en bra insats. För lagets yngre spelare var det nog första gången man tog sig igenom en holmgång av det här slaget. För rutinen och stadgan stod bland annat Daniel Björnkvist, som mer eller mindre raderade ut Kristoffer Näfver och dessutom hann med att hota med sina snabba löpningar längs kanten. Han fick också helt välförtjänt pris som bäste ÖSKare. Motsvarande utmärkelse till främste KIFare gick till Jonas Grederborn, så det blev alltså de två lagkaptenerna som fick denna utmärkelse. Hos ÖSK levererade den enda från starten överlevande mittfältaren Viktor Lindqvist en enorm arbetsinsats och i mittförsvaret stod Pontus Jakobsson för en helgjuten och i princip helt felfri insats.

Matchfakta: Karlslunds IF – ÖSK Ungdom 1-2 (1-0)
28. 1-0 Calle Olsson
48. 1-1 Anel Coralic
90. 1-2 Adam Botvidsson

Publik: 301

Varningar: ÖSK
Adam Botvidsson, vårdslöst spel
Fedja Jelecak
, snack
Viktor Lindqvist, slängde bollen efter avblåsning
Anel Coralic, sölade vid inkast
Claus Pedersen, sölade vid utspark

Laguppställning.
Målvakt: Claus Pedersson
Försvar: Daniel Björnkvist (k), Niklas Svensson (70), Pontus Jakobsson, Axel By
Mittfält: Viktor Lindqvist, Adam Eriksson (64), Kevin Larsson (57)
Anfall: Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Anel Coralic

Ersättare: Nils Carlsson (mv), Benny Kaya (*), Robin Lindström Lecoq (*),David Rohlén (70), Andreas Ståhl (57), Jonathan Åström (64, *)
(*) = Tillhör ÖSK Söder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.