Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Efterlängtad trepoängare förlöstes på hemmaplasten (3-1)

Trion som sänkte skärgårdslaget. Simon Leonidsson som låg bakom både det första och det tredje målet. Adam Botvidsson som gjorde dem och Fedja Jelecak som gjorde 2-0 på årets mäktigaste distansskott. (Klicka på bilden etc.)

Ett talanglag som börjat få lite knappt om utrymmet nedåt i tabellen tog på söndagseftermiddagen emot Värmdö IF, ett annat av tabellens mittlag. Ett Värmdö som rimligen borde ha haft rätt gott om självförtroende med tanke på att laget hade vunnit sina två senaste matcher. Gästerna började också piggast och ÖSK tilläts knappt komma över på sin offensiva planhalva. Efter ca. 10 minuters spel tilldömdes Värmdö en straff och nationaldagens närmaste framtidsutsikter såg mindre bra ut. Värmdös skytt slog dock sin straff klockrent i stolpen så den situtionen redde så att säga ut sig själv. Förmodligen skipades det dessutom rättvisa eftersom Niklas Svenssons armslitning såg ut att ske utanför straffområdet.

Yttrarna visade vägen.
Efter ca. en kvarts spel började ÖSK sedan att få bättre grepp om mittfältet och därmed också om matchen. ÖSK spelar ju tre man centralt i mitten och dessa borde få övertaget mot Värmdö som kom med en traditionella 4-4-2 uppställning. Till en början hade dock de tre nybakade studenterna på ÖSKs mittfält stora besvär mot Värmdös kvicka och bollsäkra spelare. Därför kändes det en smula tursamt när Adam Botvidsson efter en halvtimmes spel kunde ge ÖSK ledningen. Simon Leonidssons skott tog i stolpen och studsade tvärs genom målområdet och där var Adam först på bollen.

Kanonjären Jelecak.
Fem minuter senare avgör Fedja Jelecak i princip matchen genom ett fantastiskt långskott. De som följt Fedjas framfart genom åren vet att han får på den typen av skott någon eller några gånger per säsong. Den här gången kom det mycket lägligt. Värmdö höll just på att repa sig efter den första smällen. Menefter att ha släppt in en riktig bomb till andramål  i en match, som man till att börja med dominerade, verkade många av gästspelarna tycka, att det inte var så roligt längre. En bidragande orsak till missmodet kan dessutom Claus Pedersens räddning några minuter efter 2-0 målet ha varit. Claus gör en sådan där räddning som bara inte finns när en värmdöforward plötsligt är fri vid bortre och försöker sig på en språngnick mot vad ser ut som ett övergivet mål. Men helt övergivet var det inte – Claus var där.

Simon och Adam igen.
Andra halvlek blev sedan mer eller mindre en formalitet. Värmdöspelarna verkade ha tappat tron på sig själva och sin förmåga och ÖSK kunde styra och ställa lite efter behag. Firma Leonidsson & Botvidsson fixade dessutom till ytterligare ett mål. Simon kom runt på kanten och avslutade med ett skott ur rätt snäv vinkel. Målvakten gjorde en bra räddning och och parerade skottet. Inte bättre dock än att Adam som återigen dök upp vid bortre enkelt kunde slå den i mål. ÖSKarna verkade inte nöjda med 3-0 ledningen utan pressade på för ytterligare utdelning, vilket i slutminuterna gav Värmdö möjligheten att snygga till siffrorna lite genom ett tröstmål. Några krafter till en slutforcering verkade man dock inte ha i Värmdölaget.

Bra i matchen var i princip alla. Det brukar ju kännas så, när laget vinner. Jag skulle dock förutom de vanligtvis misstänkta vilja uppmärksamma två av nykomlingarna  i årets lagen, dels en prickfri insats av den fortfarande rätt ovane mittbacken Pontus Jacobsson samt 17-årige Adam Eriksson, som kom in i andra halvlek med massor av energi och passningar i benen.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Värmdö IF 3-1 (2-0)
30 1-0 Adam Botvidsson (Simon Leonidsson)
36 2-0 Fedja Jelecak (Boris Lumbana)
60 3-0 Adam Botvidsson (Simon Leonidsson)
88 3-1 Rojen Sürek

Varning: Fedja Jelecak (protest mot offsideavblåsning; det var dessutom offside).

Publik: 187

Laguppställning.
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist (k), Niklas Svensson, Pontus Jacobsson, Simon Karlsson
Mittfält: Gustav Källberg (46), Boris Lumbana, Viktor Lindqvist (84)
Anfall: Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Simon Leonidsson (79)

Ersättare: Nils Carlsson (mv), Johan Bolin, Axel By (79), Adam Eriksson (46), Kevin Larsson, Gustav Lundholm (84)

SR P4 Örebro: ÖSK ungdom besegrade Värmdö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.