Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSKs talanger möter Enskede

I vårens mycket jämna div 2-serie så är det efter två bortamatcher åter dags för en hemmamatch för ÖSKs talanglag. För motståndet står Enskede IK, ett lag som i förhandssnacket nämndes som ett av favoritlagen. Nu verkar det som om förhandssnackarna i år inte haft så värst bra kläm på hur serien skulle utveckla sig. Leder gör ju FOC Farsta – ett av två nyuppflyttade lag.

Serie”finaler” i varje omgång.
ÖSKs lördagsgäster Enskede spelade tidig ”seriefinal” mot Eskilstuna City förra veckan. Ett oavgjort resultat dem emellan gjorde att farstalaget kunde smita förbi. Även denna vecka spelas det en sådan tidig final. Det är Eskilstuna City som spelar mot just FOC Farsta. Slutar den matchen oavgjord samtidigt som Enskede slår ÖSK  så är de den nya serieledaren. Det finns till och med en liten möjlighet att ÖSK tar över i toppen, men då är det fler än en match som måste går ÖSKs väg. Först och främst måste ÖSK vinna själva samtidigt som Farsta och City spelar oavgjort. Dessutom krävs det att Värmbol som möter Akropolis på bortaplan tappar poäng. Iofs inte helt omöjligt.

Enskede är lättstartade.
Enskede inledde årets seriespel genom att besegra Karlslunds IF med 3-1. Enskede kanonstartade verkligen och ledde med 2-0 redan efter 12 minuter. Tidiga mål verkar för övrigt vara något av lagets specialtet. Mot City förra veckan behövde man bara 20 minuter för att göra sina första två mål.  (City gjorde sina under den sista kvarten). Förhoppningsvis är ÖSKarna förvarnade om att Enskede gillar att starta i högt tempo med siktet inställt på tidiga mål. Speciellt bör ÖSK se upp med Mathias Ledzema, som verkar att vara lagets specielle målgörare.

Enskede bäst på hemmaplan.
Positivt sett ur ÖSKs synvinkel är att Enskede i första hand tycks vara ett starkt hemmalag. På bortaplan har man så här långt bara orkat med två oavgjorda matcher om än mot starka (City) resp. svårspelade (Gute) lag.

Enskedes seriematcher:
Enskede IK – Karlslunds IF 3-1
Smedby AIS – Enskede IK 1-1
Enskede IK – Akropolis IF 4-2
FC Gute – Enskede IK 2-
Enskede IK – Eskilstuna City 2-2

ÖSK Ungdom
ÖSKs talanger har startat serien starkt – dvs. bättre än vad jag förväntade mig. Kanske är det det förra div 2-försöket som gnager på minnet. Då förlorade ÖSK poäng om inte matcher under de sista minuterna våren igenom och det var först till hösten som man fick någon styrsel på poängfabrikationen. I år har det nästan varit tvärt om. Laget har flera gånger varit hårt tillbakapressade under matchernas slutskede, men ändå klarat av att freda sig. Den enda förlusten så här långt  kom på Gotland på en mycket dålig plan (inte det här lagets favoritunderlag) och med en mycket besvärande vind.

Frågetecken i anfallsleden.
Så när som på i inledningsmatchen då Akropolis överraskades av ÖSKs snabba omställningar och kantspel har det varit klent med målfabrikationen denna vår. Laget saknar en given målskytt även om Fedja Jelecak (åter från Sköllersta) överraskat i en centerroll med sina tre mål. Men utöver Fedja har årets lag inte så värst mycket att ställa upp med i centerpositionen. Edvin Möller har haft sjukdoms- och skademässigt från och till. Michael Jidsjö, som väl var tänkt att bli årets centertank, har fortsatta knäproblem och är inte i närheten av en laguppställning på den här sidan semesteruppehållet och det finns en hel del frågetecken för hans del även till hösten. Anel Coralic som skulle kunna ta det centrala anfallsjobbet om än med en något annorlunda profil har slutligen ledbandsproblem i en fot och knappast tillgänglig före midsommar. En förstärkning på anfallssidan borde vara högsta prioritet för truppen om det är så att man vill förstärka sig under sommaren.

Ramstarkt mittfält.
Om det finns en del frågetecken i anfallet så gäller detsamma för mittfältet – fast tvärtom. Truppen har i år ett överflöd av löpstarka och spelskickliga mittfältare till sitt förfogande. Utöver den egna kvartetten  Gustav Källberg, Viktor Lindqvist, Adam Eriksson och Boris Lumbana så finns/fanns Johannes Skoglund och Per Johansson på A-truppens utlåningslista. Dessutom finns Gustaf Lundholm förmodligen tillgänglig inom en snar framtid. Nu flyttas ju iofs Per över till Forward, vilket närmast bör ha mötts med ett visst mått av lättnad hos Håkan Juhlin. Per är jätteduktig, men samtidigt tar han platsen från en av de egna talangerna som behöver speltid och som kan göra ett fullgott arbete.

Nicklas överaskar i backlinjen.
Även årets backlinje har klarat sig riktigt bra i år. Laget har inte bara gjort få mål, man har även släppt in väldigt få – om man bortser från undantagsmatchen mot Gute. En starkt bidragande orsak till att det gått så bra i försvaret är nykomlingen Nicklas Svensson från IFK Hallsberg. I fjol harvade han i div 5 på Transtensvallen. I år rensar han i div 2-rabatterna och har dessutom hunnit med att nicka sig till en placering i skytteligan. Bra hjälp har han av den placeringssäkre och pålitlige Simon Karlsson som sällan sätter en fot fel. Med Daniel Björnkvist tillbaka på högerkanten och Andreas Ståhl, en annan av årets positiva överraskningar, längst ute till vänster så håller årets backlinjen klart bra div 2-klass.

ÖSK Ungdoms fem senaste matcher:
ÖSK Ungdom – Akropolis IF 5-1
FC Gute – ÖSK Ungdom 3-0
ÖSK Ungdom – Eskilstuna City 1-1
Vallentuna BK – ÖSK Ungdom 0-1
Nynäshamn BIS – ÖSK Ungdom 1- 1

ÖSK har som vanligt inte släppt någon trupp eller laguppställning än. Så eventuella kommentarer kring denna får bero till dess att det finns något att kommentera.

ÖSK Ungdom – Enskede IK
Behrn Arena, lördagen den 22 maj kl: 13:00

Tillägg: ÖSKs laguppställning
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist, Nicklas Svensson, Simon Karlsson, Andreas Ståhl
Mittfält: Boris Lumbana, Viktor Lindqvist, Gustav Källberg
Anfall: Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Simon Leonidsson
Ersättare: Nils Carlsson(mv), Axel By, Adam Eriksson, Pontus Jakobsson, Kevin Larsson, Gustaf Lundholm, David Rohlén

ÖSK lade på lördagsmorgonen ut sin laguppställning på hemsidan. Laget innehåller inga större förändringar eller överraskningar. Nils Carlsson är tillbaka efter sin avstängning, vilket dock inte hindrar att  Claus Pedersen fortsätter att ta hand om målvaktsjobbet. Lagkaptenen Daniel Björnkvist  gör sin hemmadebut efter en efterhängsen hälskada. Johannes Skoglund har inte lånats in för mittfältet, vilket lär bero på en lindrigare skada för hans del. Fedja Jelecak får fortsatt förtroende som central anfallare. Den här gången finns det dessutom inga reella alternativ i truppen för den positionen.

Av ersättarna på bänken så spelade Axel By, Kevin Larsson och David Rohlén hela eller så gott som hela matchen för ÖSK Söder igår kväll och är därför näppeligen förstahandsalternativen för inbyte. Åter med i truppen om än inte i startposition är Gustaf Lundholm efter en jobbig vår med återkommande knäproblem, som i alla fall för tillfället verkar vara övervunna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.