Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Oavgjord förlust mot Enskede 2-2

Att släppa in kvitteringsmål på övertid är definitivt ingen humörhöjare. Daniel Björkvist och Andreas Ståhl deppar efter poängtappet.

Det kändes som en förlust även om det blev oavgjort. ÖSK Ungdom hade – något turligt får medges – fått ner sina motståndare i säcken, men lyckades inte knyta åt den. De flesta trodde nog att Fedja Jelecaks 2-0 mål i den 76:e minuten skulle säkra segern. Men icke så. Enskede visade god moral när man samlade ihop sig och efter en intensiv press lyckades att både reducera och kvittera. Reduceringsmålet kom i den 82:a minuten och kvitteringen i den 94:e.  Däremellan hade dessutom Gustaf Lundholm lyckats med att bli utvisad efter två snabba gula kort.

ÖSK-ledning efter en halvtimme.
Det bästa laget vi mött här på Behrn Arena, tyckte ÖSKs tränare Håkan Juhlin efter matchen. Det märktes också när gästerna mer eller mindre omgående greppade dirigentstaven. ÖSKs normalt så bollsäkra mittfält fick aldrig grepp om match och motståndare och i den första halvleken var det gott om felpassningar som gav Enskede utmärkta tillfällen att sätta press på ÖSKs defensiva lagdelar. Efter en halvtimmes spel kan ÖSK dock en smula ologiskt sett till matchbilden ta ledningen. Efter en frispark lyckas Enskede inte rensa bort bollen. En andraboll nickas in i målområdet (Daniel Björnkvist?) och Fedja Jelecak kan forcera in ledningsmålet. Enskede ökar pressen, men ÖSKs försvarsspel var dock solitt och de få gånger som Enskede lyckades penetrera backlinjen fanns Claus Pedersen, som gjorde sin första hemmamatch för laget, på rätt plats. Det såg med andra ord ut som det ofta gjort detta första div 2-år.

Fortsatt Enskede-press i andra, men ytterligare ett ÖSK-mål.
Andra halvleken inleds som den första börjar. Enskede anfaller och ÖSK försvarar och tappar mer eller mindre helt greppet om mittfältet. För mittfältsfolket blir det mest en fråga om att vara i vägen på bästa möjliga sätt. Anfallsförsöken längs kanterna blir relativt enkelt kvästa av duktiga Enskedebackar. Normalt brukar Adam Botvidsson och Simon Leonidsson få bättre betalt för sina löpningar. Efterhand som tiden gick blev man i Enskedelägret allt aggressivare och skickade fram mer folk mot anfallspositionerna. Ett utglesat försvar öppnar för mer effektiva omställningar,  vilket med ca. en kvart kvar gör det möjligt för ÖSK att öka på sin ledning efter ett mönsteranfall. Boris Lumbana springer sig fri på högerkanten, passar in bollen till Adam Botvidsson som vidarebefordrar den till Fedja Jelecak. Denne har i princip bara att springa in den i ett öppet mål. Det gör han också.

Stark slutforcering av Enskede.
Efter 2-0 målet borde Enskede ha varit knäckta, men de höjer intensiteten i sitt anfallsspel ytterligare ett snäpp och kan med åtta kvarvarande ordinarie matchminuter skaffa sig anslutning genom ett reduceringsmål. Den hör gången är det ÖSK som inte kan rensa bollen ur straffområdet och en motståndare kan smälla in den högt  – snyggt mål etc.  Förnyade krafter hos Enskede, vars situation inte direkt försämras, när inbytte Gustaf Lundholm fixar sitt andra gula kort några minuter senare efter att ha varit väl opolerad i ett försök att erövra bollen. En onödig utvisning, som innebar att ÖSK fick försöka försvara sin ledning med en man mindre på planen. Detta verkade man trots allt att klara av ända till dess att Enskede långt in i en till synes omotiverat lång extratilldelning av matchtid kunde nicka in en hörna vid bortre. Vild glädje i Enskedelägret över den oväntade bonuspoängen och tunga steg hos hemmalagets ungdomar som såg en till synes hämtningsklar trepoängare devalveras. Sett till spelfördelning och bollinnehav var Enskedes poäng inte på något sätt orättvis. Sett till matchförloppet kändes poängtappet helt omotiverat. Två sena mål efter markeringsmissar och en onödig utvisning kostade hemmalaget två poäng.

Fedja till skytteligans andraplats.
I ÖSK gjorde hemmadebutanten Claus Pedersen en utmärkt insats och kunde inte göra något åt Enskedes två mål. I backlinjen utmärkte sig Daniel Björnkvist i sin första seriematch på hemmaplan denna säsong. Mittfältet hade väldigt svårt att få grepp om Enskedes dito och kom alldeles för ofta på mellanhand eller tvingades till feladresserade passningar. Fedja Jelecak gjorde en väldigt bra match som en oftast rätt övergiven anfallare och kunde kröna sin insats med två mål. Under sin förra sejour i ÖSK placerades Fedja ofta ute på kanten och hans insatser varierade kraftigt i kvalitet från väldigt bra till totalt osynlig. I sin nya roll som central anfallare tycker jag att han blir bättre och bättre för var match som går. Han får oftast kontroll på bollen även i svåra situationer och vet hur man skall röra sig för att kunna hota motståndarmålet. Efter dagens två mål har han totalt gjort fem på sex matcher, vilket placerar honom på andra plats i seriens skytteliga.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Enskede IK 2-2 (1-0)
30. 1-0 Fedja Jelecak
77. 2-0 Fedja Jelecak
82. 2-1 Joakim Westberg
94. 2-2 Patrik Ståhl

Laguppställning:
Målvakt: Claus Pedersen
Backar: Daniel Björnkvist (k), Nicklas Svensson, Simon Karlsson (60), Andreas Ståhl
Mittfält: Gustav Källberg, Boris Lumbana, Viktor Lindqvist (52)
Anfall: Adam Botvidsson, Fedja Jelecak, Simon Leonidsson (84)
Ersättare: Nils Carlsson(mv), Axel By (84), Adam Eriksson, Pontus Jakobsson (60), Kevin Larsson, Gustaf Lundholm (52, utv. 83), David Rohlén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.