Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Ungdom: Storseger för talanglaget

Nöjda målskyttar efter säsongens första trepoängare. Från vänster: Viktor Lindqvist, Per Johansson, Fedja Jelecak (2 mål) och Simon Karlsson (straffmål plus 2 assist)

ÖSK Ungdom fick bästa möjliga start då årets seriespel inleddes på lördagseftermiddagen. Akropolis IF, de gästande seriefavoriterna från Stockholm, fick se sig besegrade med hela 5-1. Gästerna hade mer boll och vann klart hörnstatistiken, men hade förtvivlat svårt att komma till bra avslutslägen. ÖSK å sin sida spelade en mycket effektiv kontringsfotboll och fick bra utdelning i andra halvlek då man gick från 1-0 till 5-1.

”Det här var precis som när vi spelar fast tvärtom, tyckte ÖSK Ungdoms tränare Håkan Juhlin efter matchen.

Jag är beredd att hålla med. Akropolis dominerade bollinnehavet under stora delar av matchen, de vann hörnstatistiken med (ungefär) 7-2, sköt nog mest och fick inte med sig mycket mer än ett misstänkt offsidemål, då allting redan var klart.

Lyckad taktisk uppläggning.
ÖSKs talanglag å andra sidan såg väldigt skarpa ut, vaskade fram chanser ur nästan ingenting, gjorde tre mål efter fasta situationer och tog hand om det mesta som kom in mot backlinjen utan att det behövde bränna till framför Nils Carlsson i ÖSK-målet.
– Vi lyckades hundraprocentigt med vår taktik, berättade Håkan efter matchen. Vi visste att Akropolis är ett spelskickligt lag som är duktiga på att rulla boll. Men vi visste också, att deras försvarsspel inte är av allra bästa klass och att de är sårbara vid attacker längs kanterna.

Två assist för mittback Karlsson.
Något som ÖSK verkligen tog fasta på. Både Simon Leonidsson och Adam Botvidsson satte press genom sina löpningar förbi en alldeles för högt ställd backlinje. Två av målen kom till när Simon löpte in mot Akropolis målområde, två andra efter frisparkar efter det att Akropolis ”tvingats” freda sig med ojusta medel på sin vänsterkant. Båda gångerna var det Simon Karlsson som serverade sina lagkamrater utsökta frisparkar mellan mål och backlinje. Vid den första, redan efter 16 minuter i första halvlek nickade Per Johansson kraftfullt in ettan. Vid den andra slog Fedja Jelecak in den definitiva spiken i gästernas kista då han var först in i den fria ytan mellan målvakt och försvarare och kunde pillra in trean.

En Simon bakom alla mål.
Matchens andra mål kom efter en snett-inåt-bakåt passning från Simon Leonidsson, som Fedja tog hand om. Vid det fjärde målet sköt Simon själv på en målvakt som halvklarade, varefter Viktor Lindqvist kunde slå in andrabollen efter att ha tagit en djupledslöpning in i straffområdet. Matchens sista mål kom sedan på straff med några minuter kvar efter det att Fedja rivits ned i straffområdet. Simon Karlsson fick sin tredje poäng genom att behärskat slå in den i favorithörnet.  Däremellan hade Akropolis hunnit med att tröstmåla till 4-1, när en för en gångs skull frispelad anfallare fick tid att sikta in sig.

Säker backlinje.
Annars var det dåligt med siktandet hos gästerna. Lagets specielle målskytt Michael Allyn sköt visserligen en hel del, men ur dåliga lägen och därför inte på mål. ÖSKs mittbackar Niklas Svensson och Simon Karlsson gjorde en fantastiskt bra match, tog hand om så gott om allt som kom in centralt och såg dessutom till att Allyn inte fick några målchanser rättvänd. Bra hjälp i backlinjen hade de av den följsamme evighetsmaskinen Boris Lumbana och den 16-årige pojklandslagsmannen Andreas Ståhl längst ut till vänster.

Bra press på mittfältet.
På mittfältet pressade man bra och var nog en bidragande orsak till att kvaliteten på Akropolis framspelningar inte var så mycket att hurra för. Med Per Johansson och Johannes Skoglund nedlånade från A-truppen fick man den tyngd som talanglaget så ofta saknat i lagets maskinrum. Pers kraftfulla nick till 1-0 kom dessutom vid precis rätt tidpunkt. Gustav Källberg, kapten i Daniel Björnkvists frånvaro, verkar ha hur mycket spring i benen som helst och Viktor Lindqvist var precis så ettrig som vi vant oss vid att se honom, då han bytte av Per inför andra halvlek.

I anfallet handlade det mesta till att börja med mest om de två yttrarna, medan det för Fedja Jelecak till att börja med såg mest tungt ut. Men när chanserna kom, så visade Fedja samma förmåga, som då han senast representerade laget, nämligen att få bollen i mål när chansen dyker upp.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Akropolis IF 5-1 (1-0)

17. 1-0 Per Johansson (Simon Karlsson)
61. 2-0 Fedja Jelecak (Simon Leonidsson)
78. 3-0 Fedja Jelecak (Simon Karlsson)
81. 4-0 Viktor Lindqvist (Simon Leonidsson)
84. 4-1 Taner Kocak
86. 5-1 Simon Karlsson (straff, Fedja neddragen)

Publik: 110

Varningar, ÖSK: Inga

Laguppställning:
Målvakt
: Nils Carlson
Backar: Boris Lumbana, Nicklas Svensson, Simon Karlsson, Andreas Ståhl
Mittfält: Johannes Skoglund, Per Johansson (46), Gustav Källberg (k)
Anfall: Adam Botvidsson (74), Fedja Jelecak, Simon Leonidsson (82)

Ersättare: Claus Pedersen(mv), Andre Almstedt-Molnar (82), Johan Bolin, Anel Coralic (74), Kevin Larsson, Viktor Lindqvist (46), Gustaf Lundholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.