Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Konstgräs vs. Naturgräs

Det här har egentligen ingenting med ÖSK att göra mer än möjligen rätt indirekt. Men ändå.

Den västsvenska webpublikationen Sportsday har en rätt intressant artikel idag om grässituationen på nya Gamla Ullevi. Underlaget håller inte, gräset skulle behöva bytas ut varje år. Ett byte kostar ca. 2 mkr och klubbarna vill och kan förmodligen inte ens betala. Så man lappar. Man kan undra vad ”man” tänkte på när man projekterade arenan som skall fungera som hemmaplan för tre klubbar. Allt eller i alla fall det mesta är väldigt påkostat och bra förutom underlaget och det har man inte råd att göra något åt.

Kalkylen konst- vs. naturgräs ser ut så här:

NATURGRÄS VS KONSTGRÄS PÅ GAMLA ULLEVI
o En okej naturgräsplan kostar två miljoner i nytt gräs – per år. Plus skötsel.
o Det skulle kosta 4-5 miljoner att ta bort gamla växtbädden och lägga in en konstgräsmatta. Den håller i fem år, och ett byte kostar runt två miljoner. Men borträknat initialkostnaden är alltså priset per år cirka 400 000. Plus skötsel, som kostar ungefär lika mycket som konstgräs.
o Nyttjandegraden på naturgräs: cirka 150 timmar per år.
o Nyttjandegraden på konstgräs: 2000 timmar per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.