Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Seger för ÖSKs talanglag

Två poäng per "gubbe": Anel Coralic (2 assist), Gustav Källberg (1 mål och en assist) samt Adam Botvidsson (2 mål)

Inför dagens match tyckte jag, att årets säsongstart inte varit hundraprocentig. En oavgjord samt två knappa vinster mot div 3-lag väger inte så tungt i meritlistan. Men precis som under tidigare försäsonger visade ÖSKs unga talanglag, att man i allmänhet spelar bättre ju svårare motståndet blir.

Nu är det givetvis svårt att ha någon uppfattning om hur pass bra eller dåliga lördagsmotståndarna Carlstad United för tillfället är. Klubben har ett minst sagt turbulent halvår bakom sig med konkurshot och spelartapp. Träningsmöjligheterna i Karlstad har dessutom varit väldigt begränsade. Faktum är att dagens match var bara andra gången laget var ute på stor plan detta år. Jämför det med talanglaget som spelar och tränar på Behrn Arena fem dagar i veckan och bara fått lov att stå över vid extrema väderleksförhållanden.

Men detta skall givetvis inte förringa det faktum, att laget lyfte sig ordentligt jämfört med hur tidigare matcher sett ut. Extra roligt eftersom det inte var några nedlånade A-truppsresurser med, utan laget fick lov att helt förlita sig på spelare ur de egna leden. Före avspark var jag rätt orolig för hur den nykomponerade backlinjen skulle klara sig – Pontus Brunzell till höger undantagen.

Det nykomponerade mittbackslåset Jacobsson och Svensson klarade sig alldeles utmärkt. Niklas Svensson, nyförvärvet från IFK Hallsberg, gjorde sin bästa match och Pontus Jacobsson kunde utnyttja sina fysiska resurser på ett bra sätt utan att gå bort sig positionsmässigt. Gustav Källberg som förra hösten var ordinarie mittback hade med lagkaptensbindeln om armen skickats upp på mittfältet, där han tillförde både energi och tyngd. På vänsterbacken gjorde dessutom Andreas Ståhl – en av truppens 16-åringar – riktigt bra ifrån sig. Andreas ser både starkare och snabbare ut än vad han gjorde förra året.

Matchen bjöd på ett rätt omväxlande spel med en hel del chanser för båda lagen. Hemmalaget var i första havlek spelförande och därför kändes det en aning snopet när det blev värmlänningarna som tog ledningen. ÖSK misslyckades med att rensa bort bollen efter hörna, vilket gav Karlstads målfarlige  Gzim Istrefi möjligheten att medelst en cykelspark göra ledningsmålet. ÖSK hade fortsatt en hel del boll men kändes inte riktigt heta framför mål.

I andra halvlek kom gästerna ut och dominerade matchbilden utan att få något betalt för detta. Istället är det ÖSK som kan utjämna. Gustav Källberg får på ett bra skott från en position utanför straffområdet, målvakten släpper retur och Adam Botvidsson hinner fram först. Iskallt eller möjligen tursamt flippar han bollen över målvakten och kan sedan enkelt fösa in den i mål.

Några minuter senare var Carlstad ytterst nära att återta ledningen. Det var Damir Maglic, som på något sätt kom fri mot mål, men stoppades/fälldes/kolliderade med Nils Carlsson någon meter utanför straffområdesgränsen. Domaren blåste frispark och efter en viss betänketid visade han även ett rött kort för Nils, som alltså hade spelat färdigt för dagen. Hans plats togs över av Axel Svedberg och enligt normal vänskapsmatchpraxis fick ÖSK fortsätta med 11 man på planen. Frisparken satte sedan Karlstads Erik Wennberg i ribban.

Efter kvitteringen är det åter hemmalaget som tar hand om initiativet och man kan gå fram till en 3-1 vinst. Båda gångerna var det Anel Coralic, som känsligt spelade fram först Gustav Källberg och sedan Adam Botvidsson med läckra passningar över backlinjen. Frågan är om inte just den här något tillbakadragna positionen passar Anel bättre än spring längs kanten eller försök att vara murbräcka längst fram i mitten. Hans förmåga att se och slå friställande passningar är utsökt, även om han ibland håller bollen något för långe.  Med lite tur eller kanske snarare skicklighet från hans medspelares sida hade det kunnat bli ytterligare några assistpoäng för hans del.

Håkan Juhlin var naturligtvis påtagligt nöjd efter matchen.
– Nog visste jag att vi är bra, men inte att vi är så bra var hans spontana kommentar.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Carlstad United 3-1 (0-1)
32. 0-1 Gzim Istrefi
58. 1-1 Adam Botvidsson
76. 2-1 Gustav Källberg
92. 3-1 Adam Botvidsson

Laguppställning:
Målvakt: Nils Carlsson (62, frilägesutvisad)
Försvar: Pontus Brunzell (57), Pontus Jacobsson, Niklas Svensson, Andreas Ståhl (46)
Mittfält: Gustav Källberg (k), Adam Eriksson(ut 82, in 87), Viktor Lindqvist (utv. 87, två gula)
Anfall:
Adam Botvidsson, André  Almstedt-Molnar(47), Simon Karlsson

Ersättare: Axel Svedberg (mv,62), Daniel Björnkvist (46), Anel Coralic (47), Kevin Larsson (82), David Rohlén (57)

ÖSK: Rapport från matchen ÖSK U – Carlstad United
Carlstad United: Matchreferat
Carlstad United mot Superettan: ÖSK Ungdom – Carlst ad United 3-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.