Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Folksam Cup finalen

En del saker är inte så roliga att skriva om – det tar liksom emot. Finalen igår i Folksam Cup är ett bra exempel på detta fenomen.

Det verkade länge som om allt skulle gå vägen helt i enlighet med Plan A. Sköllersta valde fel taktik (enligt distriktscupsgurun Alexander Axéns Folksam Cup strategi). De tog sina straffar redan innan matchen började. Visserligen resulterade det i tre mål, men det resulterade även i att ÖSKs mål var klart och definierat. Fyra mål på 90 minuter skulle krävas för att ÖSK för en gångs skull skulle kunna vinna denna turnering.

Smakstart av Bedoya.
Det började dessutom väldigt bra för gästerna från Örebro. Alejandro Bedoya gjorde ÖSKs första mål nästan på en gång. Att få in det första målet brukar vara något av en stötesten när man möter på papperet underlägsna lag. Så länge de inte släppt in något mål lever tron att de skall kunna försvara sig stark i truppen och det skapar en hel del försvarsenergi.

Kanonmål av Erik Nilsson.
ÖSK tog efter det första målet hand om spelet. ÖSK skapade massor av chanser och missade dem sedan på löpande band. Speciellt Emra visade inte upp ett enda litet uns av sin omtalade kliniska målgörarprecision. Det dröjde ända till den 30:e matchminuten innan ÖSK kunde göra sitt andra. Men det var å andra sidan väldigt snyggt. Kristoffer Näfver tar en hörna från höger och i stället för att slå in den mot mål slår han den mot Erik Nilsson, som finns i en andrabollposition utanför straffområdet. Erik har gott om plats och tid och hinner maka över bollen i ett bra läge för sin vänsterfot. Skottet är hårt och välriktat och sitter i närheten av krysset. Ostoppbart för den från Karlslund inlånade 17-åringen i hemmalagets mål. (Hemmalagets ordinarie målvakt, som är riktigt duktig, har fått ett finger avsparkat för några veckor sedan och var alltså inte tillgänglig).

Näfver gör det tredje.
När sedan Kristoffer Näfver med några minuter kvar utjämnade till 3-3 verkade uppdraget mer eller mindre slutfört. Sköllersta hade under första halvlek inte förmått att skapa ett enda allvarligt menat anfall och det fanns ingenting som tydde på att de skulle kunna göra det i andra halvlek heller. Så ytterligare ett mål för ÖSK skulle av allt att döma räcka för att säkra segern.

Överraskande byten inför andra halvlek.
Inför andra halvlek gjorde ÖSK en del förvånande byten. Emra togs av för att sparas  inför en eventuell Halmstadsmatch på söndag. Det är ju oklart om Kim kan spela eller ej med tanke på de problem han haft under de senaste veckorna. Ersatte Emra gjorde Bertin Zé (!). ÖSK ville uppenbarligen testa hur Berra fungerar som en targetspelare mot ett div 3-lag. Oskar Johansson, den andra mittbacken under första halvlek, fick även han lov att lämna sin plats. Problem med ljumskarna sas det efteråt. Istället blev det Joakim Gren och Per Johansson som bildade nytt mittbackspar. Helt ok i en sådan här match, men med Per som mittback förlorade laget en hel del av den energi och entusiasm som utmärker Pers spel på mittfältet. Pers ersättare centralt blev James Frempong, som också har positiva kvaliteter, men kanske inte de som Per besitter. Att spela centralt är inte heller en position som James är så van vid.

Dåligt spel i andra.
ÖSKs spel gick också ordentligt i baklås under andra halvlek. Passningsspelet var under all kritik och de flesta spelarna ägnade sig var och en åt försök att bli matchvinnare på egen hand. Inte för att ÖSK saknade chanser. De var nog nästan lika talrika som under den första halvleken. Men de var inte direkt resultatet av något samspel, utan snarare den typ av chanser som uppstår då ett allsvenskt reservlag möter ett div 3-lag. Berras insats på topp gjorde inte någon ÖSKare glad. Han hade några bra nicktillfällen, men verkar sakna förmågan att sätta sina nickar mot mål – han nickade som man gör i försvarspelet, dvs. bort med bollen utan någon särskild riktning. På mittfältet förekom det egentligen ingen organiserad verksamhet, även om Erik Nilsson och Alejandro Bedoya nog till och ifrån försökte. Närmast ett vinstmål var James Frempong som sköt ett hårt pressat skott som tog i stolpen. Erik Nilsson hade ett riktigt kanonskott även i den andra halvleken, men det skottet tog målvakten med en viss möda, trots att han fick bollen rakt på sig.

Straffsparkar.
Så det blev oavgjort och straffsparksläggning efter de dryga 90 matchminuterna. Joakim Gren, som brukar vara rätt säker, missade sin och slog den över. Bollen hade kommit i rullning i den starka vinden men Jocke tog straffen ändå. Det borde han inte ha gjort. Dessutom borde domaren inte ha godkänt, att straffen slogs på en boll som inte låg stilla. Men det är bortförklaringar – spelarna skall själva kunna se till att de får ett idealiskt tillslag. Peter Westman såg sedan ut att ändå rädda ÖSK kvar i straffsparksturneringen genom att ta Sköllerstas fjärde straff. Men ÖSKs femte straffläggare, som var Alejandro Bedoya, slog inte sin straff bättre än att Karlslunds juniormålvakt kunder rädda. Sköllersta hade sista straffen och matchen i sin hand. Deras kille slog den högt uppe i krysstrakten, chanslöst för Westman. Så Sköllersta vann matchen. Främst tack vare ett mycket uppoffrande försvarsspel matchen igenom. När sedan ÖSKs offensiva spelare inte hade den rätta precisionen i sina avslutsförsök så lyckades hemmalaget få det hela att avgöras genom straffsparkar. Och i den grenen var man definitivt inte sämre än var ÖSKs spelare var.

Spelarkritik.
Trots förlusten fanns det en del positivt att ta med sig hem. Erik Nilsson och Alejandro Bedoya skötte sig bra på mittfältet. Marcus Astvald och Kristoffer Näver bra på kanterna. Speciellt Näfver skötte sig, tyckte jag. Han jobbade hårt i 90 minuter, sökte hela tiden samspel med sina medspelare och jagade på Hassan Sesay med ”one touch” tillrop så fort denne var i närheten av bollen. Kristoffer har inte haft det lätt under våren, men han skall ha full kredit för sin insats igår.

Den enda som kan glädja sig över Emras insats borde vara materialaren. Hans matchdräkt kan knappast ha hunnit bli svettig under hans 45 minuter på plan. Loj- och viljelöshet präglade hans spel. Med virvelvinden Adam Botvidsson som center i stället för Emra hade nog ÖSK vunnit den här matchen. Berra visade med all tydlighet att hans styrka nog ligger i de defensiva arbetsuppgifterna på plan.

ÖSK: Sköllersta (fjol)årets Folksam Cup mästare
Svartvitt: ÖSK:s reserver vann – men förlorade
NA: Sköllersta blåste ÖSK i final

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.