Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Hjärnornas kamp

– Vi koncentrerar oss på vårt eget spel.

Ett standardsvar och tillika en vit lögn, då en fotbollstränare tillfrågas om taktiken inför nästa match. I själva verket är det nog tvärtom. Blivande motståndare analyseras och värderas grundligt  för att hitta de nycklar, som kan dyrka upp deras försvarsspel och skydda det egna målet från påhälsning. För att skydda de egna hemligheterna hålls korten tätt mot bröstet för att om möjligt undvika att ge motståndarna minsta hint om hur man tänker agera. I ÖSKs har hemlighetsfullheten gått så långt, att man inte ens släpper den egna truppens sammansättning innan man är tvungen att göra det på grund av Fotbollförbundets publicitetsregler. Inte för att Sixten & Co. brukar bjuda på alltför stora överraskningar. Same crew as last time, verkar vara det ledord som styr Sixtens laguttagningar.

Eftermiddagens match mot GAIS har helt säkert  föregåtts av en hel del klurande på båda håll. Efter Urban Hammars taktiska triumf för några veckor sedan så ökar trycket på ÖSK, att slingra sig ur det typ av  grepp som Urban med några enkla medel kopplade. Receptet, hårt tryck mot ÖSKs ytterbackar kombinerat med en avskärmning av Magnus Kihlberg, resulterade i ett ÖSK, som aldrig fick ordentligt fotfäste i gävleplasten. Årets sämsta match så här långt blev det allmänna omdömet. Om det nu berodde på dålig inställning eller på Hammars taktiska dispositioner vill jag låta vara osagt. Det kan ju ha varit en kombination också.

För Alexander Axén, en av arkitekterna bakom fjolårshöstens framgångsrika 4-3-3 uppställning, gäller nu att han rimligtvis förväntas kunna bygga vidare på Hammars taktiska dispositioner. Nyckeln sitter i låset – klarar Axén av att vrida om den? För Sixten Boström är situationen den omvända. En gång är ingen gång, men lyckas Axén och GAIS med samma sak som Hammar och till råga på allt på ÖSKs hemmaplan, så kan man nog betrakta ÖSK som ordentligt sönderlästa. Receptet på hur man slår ÖSK kommer att vara tillgängligt för alla intresserade motståndare. För Sixten gäller alltså, att han måste ha ett motdrag klart till det grepp som Alec med allra största säkerhet kommer att försöka koppla. Det skall bli intressant att se hur de två tränarna lyckas med sina respektive taktiska upplägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.