Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenska försäsongsligan (090315)

Den allsvenska försäsongen går nu in på slutvarvet.  Till dags dato har ca. 75 % av matcherna spelats med mer eller mindre förutsägbara resultat. I veckan som kommer drar de sista gängen iväg på så kallade träningsläger för att träna, umgås och möta varandra eller lag man aldrig ens har hört talas om.

Topp och botten som förväntat.

Blir man då något klokare när man studerar resultaten så här långt? Ja, det har väl blivit ungefär som expertisen gissat. Vi har Kalmar, Elfsborg och IFK Göteborg i topp och i botten finner man Djurgården, Trelleborg och Örgryte. Vissa lag som AIK och Häcken har kanske gjort det lite väl lätt för sig och nästan så gott som uteslutande matchat mot lag från lägre divisioner. Då blir det många mål och en hel del försäsongspoäng.

Målmaskinen från Örebro.
När man är inne på antalet mål, så vill jag nog gärna framhålla favoritlagets målfabrikation. Trots att ÖSK så här långt enbart matchats mot allsvenskt eller likvärdigt motstånd (Kongsvinger undantaget), så har ÖSK hittat rätt hela 14 gånger. Så vi kanske slipper uppleva en lika målfattig vår lik den vi genomled förra året. Mindre trevligt är det givetvis att laget släppt in mål lika många gånger. Men hellre 14-14 än 0-0.

Tränarduons förklaring till alla de insläppta målen på fasta situationer verkar framför allt vara att man inte kunnat träna fasta situationer i någon nämnvärd omfattning på grund av vintern. Jag tycker inte att det argumentet håller. Har spelarna glömt bort vad de var så duktiga på i höstas? Ok, det har varit en del nytt folk i laget, vilket kan ha försvårat försvaret. För vid fasta situationer handlar det inte bara om backlinjen utan i allmänhet hela laget som är neddraget till egna försvaret.

Lördagens matcher.
Ja, så spelades det en del matcher i går också. I en del av dessa hade till och med vissa lag gjort som ÖSK och bokat matchtid med allsvenska motståndare. Notabelt är väl Elfsborgs seger med 2-0 mot Kalmar. Boråsarna har tidvis svajat under försäsongen men nu har man kanske fått bättre ordning på grejorna. Gefle och Hammarby möttes i en typisk 0-0 match som gästerna vann med 1-0. Skillnaden var en Shanko-frispark. Häcken mötte Qviding som fått gott med kvalificerat motstånd under försäsongen. Det verkar som om alla de allsvenska göteborgslagen använder Qviding som självförtroendeförstärkare. Häcken vann med 3-0 och man skall kanske notera en av deras målskyttar. Den på det hela taget okände Josef Karlsson gjorde sitt fjärde för försäsongen. På det går han upp i delad ledning med 4 mål i den rätt glaciärliknande skytteligan.

För det internationella utbytet svarade GAIS som fick stryk av Viborg med 2-0 och Djurgården som i alla fall klarade oavgjort mot Åbo-laget Inter. Vår bästa match hittills, tyckte Djurgårdens talesman Zoran, som kanske inte har så höga förhoppningar på årets upplaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.