Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Almebäcks dilemma

Michael Almebäck som just nu tränar med ÖSK och kanske spelar i den första träningsmatchen på lördag, tycker att speltid är en viktig faktor då han avgör om han skall acceptera ett eventuellt kontraktserbjudande från ÖSK.

– Självklart vill jag spela så högt upp som möjligt, men samtidigt är speltid viktigast. De är ingen idé att flytta till Örebro och sitta på bänken, säger han till fotbolldirekt.se.

Och det är väl där någonstans hans problem ligger. Med den begränsade speltid och rutin han besitter har han nog inte så stora möjligheter att känna sig säker på en plats i startelvan i allsvenskan – oberoende av vilken förening han väljer.

Ser man längre ned i seriesystemet så borde det nog finnas klubbar i Superettan som skulle kunna ge honom både speltid och lön. Men klubbarna på den nivån har i allmänhet inte så bra ekonomi. Frågan är om de är villiga att chansa på en spelare, som haft så pass omfattande sjukdomsproblem under två år. Även om han säger, att problemen nu är under kontroll.

I div 1 kan han vara helt säker på att få spela nästan hur mycket som helst. Men spel med någon av klubbarna på den nivån kommer att innebära, att han måste skaffa sig ett jobb vid sidan av för att försörja sig eller så måste han ägna sig åt lånefinansierade studier.

Bäst för honom vore det kanske att försöka få en plats i truppen i klubbar som IFK Norrköping eller GIF Sundsvall. De bör trots allt ha en ekonomi som gör det möjligt att anställa honom och behöver väl dessutom förstärkningar i sina backlinjer. Men som sagt – hans sjukdomshistoria talar emot honom, om förhoppningen är att ta en plats som en given spelare i startelvan.

För ÖSKs del är situationen lika besvärligt. Laget har redan i Bertin Ze och Oskar Johansson två yngre mittbackar, som väl får tävla om platsen vid sidan om Magnus Wikström. Två spelare som man säkert dessutom vill låta få så mycket speltid som möjligt för att de skall kunna utvecklas. Dessutom ansluter förhoppningsvis Glenn Holgersson efter uppehållet för U21-EM.  Under sådana förutsättningar är möjligheterna små för ÖSK att göra några ”åtaganden” beträffande speltid för Almebäcks del. Antingen får han acceptera att gå in och konkurrera med två och så småningom tre spelare om speltiden eller så får han lov att söka sig någon annanstans.

Från dagens träning på Behrn Arena rapporterar Svartvitts träningsexpert Marcus Avenbrand, att Almebäck såg bra ut när man äntligen kom så långt att man tränade under matchliknande förhållanden. Snabbheten finns helt klart där och tekniken, som det rests en del farhågor om, verkar också vara på plats. Fortsätter han att övertyga i morgon på träningen och på vid en eventuell match på lördag ställs både Lennart Sjögren och Michael Almebäck inför svåra avgöranden. Ett korttidskontrakt fram till sommaren med en option på förlängning vore kanske en lösning som skulle kunna passa båda parter bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.