Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

NA om Almebäck

Nerikes Allehanda har forskat en del i vad som ligger bakom Michael Almebäcks provspel. Enligt tidningen har spelaren haft svåra problem med luftvägsinflammationer under de senaste två åren, vilket mer eller mindre förhindrat ett regelbundet matchande. Hälsoproblemet påstås dock numera vara diagnostiserat och han kan därför behandlas på ett korrekt sätt (hoppas man).

Från Brommapojkarna kommer något otydliga signaler om varför man valde att inte teckna ett nytt kontrakt med Almebäck. Enligt NA, säger Brommas nya tränare Kim Bergstrand till tidningen att man från BPs sida tyckte att det bästa för spelarens utveckling var om han kom till en ny miljö. Och då syftade han väl knappast på bytet från stockholmsluft till örebroluft. Så det verkar vara något annat som Bergstrand har i tankarna även om han inte vill säga det rent ut.

Beträffande spelarens egenskaper förstärks snarast de första intrycken. Det handlar om ett fysikt kraftpaket som är oerhört löpsnabb. Enligt Almebäck själv har han sprungit 100 m på 10,6 sekunder, vilket det knappast finns någon annan svensk fotbollsspelare som klarar av – knappast någon annan heller för den delen, med undantag för en handfull friidrottare med kortdistans som specialinriktning. Hur det står till med snabbheten över kortare distanser är dock oklart. De allra  flesta dueller på en fotbollsplan avgörs ju inte över 100 meter utan på en sträcka av 5 – 10 meter. Men det är klart, springer man 100 meter på 10,6 så måste man klara av att komma iväg rätt snabbt.

I övrigt kan man notera att Lennart Sjögren säger till tidningen, att ”det är inte omöjligt, att det kommer att kunna hända någonting med truppen den närmaste tiden, inte minst försvarsmässigt”. ÖSK verkar således ha frångått sin tidigare uppfattning att truppen i princip är packad och klar redan nu. Om Lennart enbart syftar på den mittbacksposition, som Almebäck försöker kvalificera sig för eller om det finns mer omfattande planer på en förstärkning av försvarslinjerna framgår inte. Möjligen kan det kanske ha gått upp för ÖSK, att man nog behöver fundera igenom vad man vill göra för högerbackspositionen också. Något lagledningen blivit påmind om lagom till starten av årets träningsspel. Med Anttonen i USA och med ljumskkänningar hos Joakim Gren, så finns det inget naturligt tredjealternativ för högerbacksplatsen. Någonting som normalt inte skall behövas. Grens skadebenägenhet gör dock, att det trots allt ser rätt ihåligt ut bakom Anttonen, som själv knappast är den typ av spelare, som håller under säsongens alla 30 matcher. Även om han verkar kunna hålla sig hel så länge han får spela.

NA: ÖSK:s provspelare tränar med inhalator

NA: BP-tränaren vill se Almebäck i ny miljö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.