Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2019: Var god vänta

I NA:s artikel om förutsättningarna för Carlos Strandbergs eventuella fortsättning hos ÖSK tar Fredrik Carlsson även upp statusen för övriga tre anfallare med utgående kontrakt. För Rodin Deprem och Adam Bark gäller att man väntar till senare i sommar innan man tar en diskussion om framtiden. Om Agon Mehmeti sägs egentligen inget alls mer än att han bara spelat en och en halv match i U21.

ÖSK brukar vara rätt aggressiva när det gäller kontraktssituationer för spelare man vill behålla. Med Arvid Brorsson för att ta ett åldersmässigt närliggande exempel tog man den första kontakten redan i vintras. Men för Deprem och Bark verkar inte någon kontakt alls ha tagits än så länge.

Rodin Deprem.
Rodin Deprem har hamnat i ett besvärligt läge. Carlos Strandbergs inlåning i sista minuten gjorde att hans möjligheter att spela centralt mer eller mindre försvann. Samtidigt har Jake Larssons genombrott inneburit att den offensiva platsen till vänster även den har varit upptagen. Det är där som jag tycker att Rodin i första hand skall spela. Han är inte den spelartyp som skall ligga längst fram och böka med storvuxna mittbackar.

För hans del väntar nog ÖSK i första hand på vad som händer med lånet av Strandberg. Samt möjligen även om man kommer att få ut något av Agon Mehmeti. Innan man har svaret på de frågeställningarna lär man inte veta vad man skall göra med Rodin.

Jag gillar verkligen Rodin och tror att han skulle kunna göra en hel del mål för ÖSK om han fick chansen. Men det har han inte fått. Elitfotbollen inte är rättvis och det finns bara några få platser en utespelare kan konkurrera om. Är de platserna upptagna blir det inget spel.

Axel Kjäll konstaterade när Carlos Strandbergs situation diskuterades, att en spelare i Carlos situation behöver mycket speltid. Detta gäller i ännu högre grad för Rodin, som bara fått nöja sig med träning och sporadiska U21-matcher.

Jag skulle gärna se att ÖSK förlängde med honom (1år plus ett optionsår). Och att han sedan lånades ut till en klubb i Superettan. Om han lyckas etablera sig på den nivån så borde han kunna få avtjäna sitt optionsår hos ÖSK med större möjligheter att få speltid. Om en spelare på allvar skall kunna konkurrera om en anfallsplats i ett allsvenskt lag skall han vara en dominerande spelare på Superettans nivå.

Adam Bark.
ÖSKs hantering av Adam Bark till A-truppen förvånade mig. Han fick ett A-lagskontrakt, men ingen förlängning av kontraktstiden. Vilket innebär att hans tid hos ÖSK fortfarande kan ta slut efter den här säsongen. Adams möjligheter att få speltid i A-laget är ännu mer begränsade än vad Rodins är. (Rodin går före). Men Adam kan i alla fall få speltid med U19-laget, vilket han också fått vid de tillfällen då de två truppernas scheman inte kolliderat alltför mycket. Men nästa år har han lämnat junioråldern och möjligheterna till matchfotboll försvinner mer eller mindre.

För Adams del skulle jag gärna se en lösning liknande den som jag hoppas på för Rodins del. Alltså förlängning (1+1) och en utlåning till lämplig klubb i Superettan. Kan han inte etablera sig på den nivån som 20-åring skall han inte heller ha någon plats hos ÖSK.

Agon Mehmeti.
Ännu vet ingen vad Mehmeti kan åstadkomma på en fotbollsplan i skarpa matchsituationer. Dessutom vet ingen om han kan hålla sig skadefri. Hittills har det väl inte sett så bra ut, men han har året på sig att visa, att värvningen var vettig.

Blir det inte bra spel och en skadefri höst blir det heller ingen fortsättning hos ÖSK. Mehmeti kom förmodligen in som ett tredje- eller fjärdeval, när ÖSKs misslyckats med att locka andra spelare till sig. En typisk sen värvning för att i alla fall ha något (om det skulle behövas). Spelaren har därför en hel del att bevisa under de 18 matcher som återstår av säsongen.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om Rodin Deprem, Adam Bark och Agon Mehmeti.

1 kommentar – kommentera

Jonas Roos

Om Rodin var bättre än Jake så har han ju haft gott om tid att visa det. Förstår inte vad du menar med att Rodin inte fått chansen,?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.