Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Från vårt östra grannland

NA skrev igår om Josef Ibrahim, som fått sitt kontrakt med IFK Mariehamn med två år. Något som föranledde Bloggen till att kolla hur det gått för ÖSKs föredettingar i Finland under det gångna året.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim.
Josef anlände till den åländska klubben genom sommarfönstret år 2013. Han fick en minst sagt flygande start med 10 matcher från start och fem mål på sitt pluskonto. Förhoppningarna inför årets säsong var nog högt ställda, men olyckan var framme redan i den första matchen som han fick lov att avbryta redan efter 20 minuter på grund av ett nyckelbensbrott. Åter på plan var han den 13 juli. Under hösten blev det sedan 5 matcher från start och 6 som avbytare. Inbytena skedde oftast med ungefär en halvtimme kvar att spela, så det handlade inte om taktiska byten med någon minut kvar att spela. Målskörden i år begränsades dock till ett enda.

IFK Mariehamn: Två mittfältare förlänger avtalen med IFK.


Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen.
Tommy fick aldrig riktigt fotfäste i ÖSKs startelva, även om det blev 59 matcher under 4 säsonger för Tommys del. Det kom därför inte som någon större överraskning när hans kontrakt avslutades ett halvt år i förtid då han återvände till sin moderklubb IFK Mariehamn.

I Mariehamn har han varit ordinarie i startelvorna ända fram tills den 8 augusti i år då han utgick i en match mot FC Honka efter 25 minuter. Det lär ha varit en ljumsskada som satte stopp för vidare spel. Tommys kontrakt gick ut i år och IFK Mariehamn gick nyligen ut med att det förlängts med två nya fotbollsår. (Tommy fyller 32 i januari). Att Tommy är en uppskattad spelare på Åland råder det ingen tvekan om. Han nominerades nyligen för andra året i rad som en av tre spelare till utmärkelsen Guldbollen.

Nya Åland: IFK:s kulturbärare förlänger kontrakten
Nya Åland: De här kan prisas av ÅFF


Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme.
Inte heller IFK Mariehams tredje fd. ÖSKare kunde undgås att drabbas av diverse skador. Frisk och kry var Simon Mariehamns förstaval i målet. I år blev det 14 matcher för hans del. Efter säsongen har Simon bestämt sig för att lägga undan sina målvaktshandskar. Alldeles för tidigt tycker Bloggen, som hoppas att få se honom i någon tränarroll så småningom.

Eyravallen: Simon Nurme drar av sig målvaktshandskarna


Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi.
Denis kom till ÖSK år 2010, när Sixten Boström just tillträtt som tränare. Han hade spel med det finländska U21-landslaget med sig på meritlistan och de flesta såg nog honom som något av en framtidsman på Sportklubbens mittfält. Så blev det dock inte – han startade bara sju matcher för ÖSK och vid samtliga tillfällen var det som inbytt. Under år 2011 var han halva året utlånad till isländska Vikingur och år 2012 spelade han hela säsongen med VPS från Vasa.

I VPS gjorde han bra ifrån sig och spelade 30 av 33 matcher. Av någon anledning blev det dock inte någon fortsättning där för honom hos dem. I stället upplöstes hans kontrakt med ÖSK året därpå ett år i förtid. Efter mindre lyckade provspel i Rumänien och hos Swindon återvände han till Finland och sin moderförening Viikingit, som spelar i Finlands motsvarighet till Superettan.

Inför innevarande säsong värvades han till MYPA (Myllykosken Pallo -47) och hos dem har han av allt att döma gjort sin bästa säsong. Spel i 31 matcher (avstängd i en match) och med sex mål och 3 målgivande passningar i den finska högstaligan är ett bra resultat för vilken mittfältare som helst.


Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara.
Roni var under sin tid i ÖSK en av lagets tongivande spelare. Tillräckligt bra för att skaffa sig ett kontrakt med belgiska Germinal Beerschot. Där gick det väl i bästa fall sådär och han växlade över till israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona. För dem blev det bara tre matcher och han löstes väl ut. Tillbaka till Finland och FC Honka från vilka han anslöt till ÖSK. I Honka har det gått bra under de två säsonger han spelat med dem – så bra att han värvades av finska topplaget HJK Helsingfors som en förstärkning inför lagets matcher i Europa League.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.