Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: Larsen om Dahl-pengarna

Efter det att Samuel Dahls övergång till Roma nu har blivit officiellt bekräftad så flyttas intresset för ÖSK:s del över på de pengar som kommer att tillfalla Sportklubben.

I fokus ligger väl i första hand frågan om någon avräkning skall ske avseende de avtal som ÖSK ingick med de externa personer som hjälpte till med att finansiera övergångarna år 2021 (Hamad, Moro m.fl.).

Enligt not 16 till årsredovisningen avseende år 2023 fanns det vid årsskiftet ett utestående belopp på 4.500 tkr. Delar av detta belopp kan komma att regleras genom att en del av årets positiva transfernetto återbetalas.

Till NA säger Lars Larsen (om han är korrekt och ordagrant citerad), att han anser att hela beloppet skall tillfalla ÖSK.

Detta låter ju vid en första anblick positivt, men jag vill nog hänga upp mig på att detta är vad ÖSK:s ordförande anser om saken. Säker på saken är han knappast för då hade han sagt att pengarna är ÖSK:s. Det är rimligt för att inte säga troligt att de som hjälpte ÖSK med finansieringen av spelarförvärven kan anse något helt annat. Kärnfrågan – om jag tillåter mig att gissa – är nog hur man skall se på de pengar som kommer in via en vidareförsäljning. Skall en sådan inkomst anses vara en del av ett års transfernetto eller ej?

Larsen anser tydligen inte det, men finansiärerna kan mycket väl vara av en annan åsikt i saken. För ÖSKs del är saken nog extra känslig eftersom det här handlar om en presumtiv skuld till personer som engagerat sig för klubbens bästa. Personer med vilka det förmodligen ligger i klubbens intresse att ha en god relation till. Deras (och andra externa finansiärers) pengar kan och kommer förmodligen att behövas även i framtiden. Om inte annat för att delta i de nyemissioner som säkert kommer förr eller senare. Därför kan ÖSK inte kosta på sig att vara alltför tuffa i eventuella förhandlingar om vilka intäkter som skall anses ingå i transfernettot.

Det finns en sak som skulle behöva ha en utförligare kommentar från ÖSKs sida. År 2022 tillfördes ÖSK Elitfotboll ett så kallat villkorat aktieägartillskott på 1,5 mkr. Varifrån detta kom och varför kommenteras inte närmare. Klart är bara att någon (eller några) skjutit till detta belopp till ÖSK i form av kapital, som dock kan komma att återbetalas om och när vissa villkor uppfylls.

Det finns en möjlighet, att dessa pengar kommer från den återbetalning som ÖSK hade att göra mot sin ansvarsförbindelse år 2022. ÖSK har i så fall belastat sin resultaträkning med 1,5 mkr men samtidigt kunnat öka det egna kapitalet med samma belopp. Detta har i så fall inneburit att det egna kapitalet inte urholkats eller likviditeten försämras på grund av återbetalningen. Ur investerarens synpunkt innebär det att dennes fordran på ÖSK lever vidare om än i en ny skepnad. Återbetalning kommer i så fall att ske då ÖSKs ekonomi/resultat tillåter det.

Men detta är enbart mina egna spekulationer. De siffror som ÖSK anger för ansvarsförbindelsens storlek vid årsskiftena 2022 resp. 2023 stämmer inte riktigt överens med beloppet 1,5 mkr. Men det kan ju ha funnits andra transaktioner också som inte behandlats på samma sätt.

NA: Larsen om Dahl-pengarna: ”Anser jag tillhör ÖSK”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.