Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: Ansvarsförbindelse ger frågetecken

Samuel Dahls övergång från Djurgården till AS Roma verkar av allt att döma vara klar även om detta ännu inte bekräftats av de berörda klubbarna. Övergångsersättningen ryktas ligga någonstans mellan 45 och 50 mkr. En summa som är av stor betydelse för ÖSK med tanke på den vidareförsäljningsklausul som ska ha varit en del av avtalet med Djurgården vid vänsterbackens övergång från ÖSK.

Enligt återkommande uppgifter (NA m.fl.) ska vidareförsäljningsprocentsatsen (jag kunde inte motstå frestelsen) ligga på 15 %, vilket innebär att övergången kommer att innebära intäkter för ÖSKs del i storleksordningen 7 mkr. En stor summa pengar i föreningens ekonomiskt ansträngda läge.

Det är dock inte säkert eller ens troligt att hela den summan kommer att tillfalla ÖSK. I samband med ansträngningarna att säkra ÖSKs fortsatta allsvenska spel år 2021 sköt externa finansiärer till avsevärda belopp i form av villkorade lån för att möjliggöra värvningen av ett antal spelare som man hoppades skulle kunna hjälpa till att hålla kvar ÖSK i den högsta serien. Räddningsaktionen misslyckades men de potentiella skulderna finns givetvis kvar.


I sin senaste årsredovisning skriver ÖSK i not 16:
Bolaget har under 2022 erhållit investeringar med avtalade villkor om återbetalning. Återbetalning kan komma att ske årligen genom del av framtida års positiva transfernetto. Till den del återbetalningen ej behövt göras, enligt gällande avtalsvillkor, tom räkenskapsåret 2025 upphör bolagets återbetalningsskyldighet för resterande del. Ansvarsförbindelsen för eventuella återbetalningar uppgår per 2023-12-31 till 4 500 tkr.


Anm. Jag undrar om det inte står fel i årsredovisningen. Det var år 2021 och inte 2022 som stödinsatsen gjordes.

Hur ansvarsförbindelsen kommer att påverka fördelningen av ÖSKs andel av övergångsersättningen är oklart. Detta regleras av villkoren i de avtal som ÖSKs träffande med de som sköt till pengar. Jag har för mig att det var flera personer som bidrog till att finansiera investeringarna, samt att villkoren mycket väl kan skilja sig från person till person.

År 2022 uppgick spelarförsäljningarna till 4.386 tkr (Samuel Dahl och Noel Milleskog). Då minskade ansvarsförbindelsen endast med 562 tkr från 5.062 tkr till 4.500 tkr.

Av formuleringen i not 16 att döma verkar det vara så att det bara är en del av ett eventuellt transferöverskott som behöver användas för återbetalning ett givet år. Men hur stor den delen är och hur den beräknas finns det inga uppgifter om.

Av allt att döma har NA uppmärksammat frågetecknen kring fördelningen av vidareförsäljningsintäkterna och kan förhoppningsvis bidra till att sprida klarhet i frågan. Vilket i sin tur är beroende av om ÖSK (och finansiärerna?) är villiga att kommentera upplägg och villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.