Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: Ingen sänkt hyra, men mera arbete

ÖSK försökte i vintras att förhandla fram en ny i det närmaste halverad planhyra för Behrn Arena. Den hittillsvarande hyran på närmare 2 mkr fick inte plats i ÖSKs budget. Klubben ville se en sänkning av hyran med 900 tkr. En sänkning som hyresvärden Örebro kommuns kultur- och fritidsnämnd inte ville gå med på. ÖSK meddelande därför strax före jul, att man såg sig tvingad att flytta stora delar av sin verksamhet till ÖSK Ungdoms anläggning på Ekängen.

En flytt som varken gynnade ÖSK eller kommunen. För kommunen skulle det bli en prestigeförlust och dessutom innebära minskade inkomster om ÖSK flyttade det mesta av sina aktiviteter till Ekäng. För ÖSK skulle det innebära försämrade träningsmöjligheter – speciellt under vintern eftersom konstgräsanläggningen på Ekäng saknar uppvärmning.

Två månader senare kunde man (därför?) meddela, att man kommit till en överenskommelse om att ÖSK trots allt fortsätter sin verksamhet fullt ut på Behrn Arean. Som motprestation åtog sig klubben att på olika sätt att engagera spelare och ledare i olika projekt i skolor, på fritidsgårdar mm. Några närmare detaljer kring överenskommelsen var då inte kända.

För några dagar sedan kunde NA beskriva den överenskommelse som ÖSK träffat med kommunen. Denna innebär att hyran för Behrn Arena förblir oförändrad. I en separat del av överenskommelsen har ÖSK och kommun kommit överens om att ÖSK-personal (spelare, ledare, damer och herrar) kommer att leverera 800 timmar till ett hållbarhetsprojekt under kommunens ledning. Kostnaden för detta går på kommunstyrelsens budget och drabbar alltså inte kultur- och idrottsförvaltningen.

Ur kommunens synvinkel var det här väl ungefär det bästa som kunde åstadkommas. Intäkterna från uthyrningen av Behrn Arena försvaras. Man har till och med kommit överens om en tvåprocentig hyreshöjning för nästa år. Dessutom verkar det, enligt NA:s Fredrik Carlsson, att kommunen inte betalar ut ÖSKs ersättning i en klumpsumma. Istället kommer det att ske en avräkning per utförd timme. En garanti så god som någon att de avtalade timmarna verkligen kommer att levereras.

För ÖSKs del innebär arbetsbetinget att klubben kommer ut och får en bättre exponering i samhället. En typ av aktivitet som tagits upp i klubbens färska strategidokument.

NA: ÖSK får knapp miljon i betalt i kommunens satsning
Eyravallen (240215): Ekonomin: ÖSK kvar på Behrn Arena
Eyravallen (231217): Ekonomin: ÖSK lämnar Behrn Arena?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.