Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: ÖSK lämnar Behrn Arena?

ÖSK har under hösten diskuterat de kommande två årens hyresnivå för plan och faciliteter på Behrn Arena. Dessa hyrs av Örebro kommun, som representeras av kultur- och fritidsnämnden. Förhandlingarna omfattar dock inte A-lagets utrymmen eller de administrativa lokalerna i Västra Läktaren. Dessa hyr ÖSK direkt av kommunens fastighetsbolag Örebroporten.

ÖSK:s krav har varit att hyran för utnyttjandet av Behrn Arena för träning och match i princip skall halveras. Hittills har den årliga hyran varit 1,9 mkr, men man vill nu i princip se en halvering till ett belopp i storleksordningen 1 mkr. Motiveringen från ÖSK:s sida är enkel. Man har inte råd att betala mer utan att tvingas till oacceptabla nedskärningar på annat håll. Dessutom refererar man till vad andra klubbar i liknande förhållanden betalar samt till KIF Örebros kraftigt subventionerade hyra.

Nu står det klart att man från nämndens sida inte har varit villiga (eller kunnat) ta någon hänsyn till ÖSK:s krav/önskemål. Beslutet från nämndens sida är att den hittillsvarande hyran skall förbli oförändrad.

Varpå ÖSK har meddelat, att man i möjligaste mån kommer att lämna Behrn Arena för ÖSK Ungdoms anläggning på Ekängs IP samt Grönpepparparkens IP.  Dit kommer A-lagets träningar samt akademi och damverksamheterna att flyttas. A-laget kommer givetvis även fortsättningsvis att spela sina matcher på Behrn Arena, medan damerna och akademins verksamheter nog flyttas till Ekäng/GPP.

Ett besked som av allt att döma överraskade Örebros kommunledning. Kommunstyrelsens ordförande John Johansson beklagar ÖSKs beslut och öppnar för fortsatta förhandlingar (på en högre kommunal nivå).

Det troliga är väl att man kommer fram till någon slags kompromiss. En tänkbar lösning skulle kunna vara att hyran förblir oförändrad, men att kommunen istället skjuter till mellanskillnaden genom att man engagerar ÖSK i någon typ av projekt. Ett projekt där medlen kan tas från något annat konto än kultur- och fritidsnämndens. För detta skulle ÖSK svara upp med någon typ av motprestation som till exempel arbete i Örebros skolor eller liknande. Att tömma Behrn Arena på stora delar av den verksamhet som bedrivs där för ett omtvistat belopp på ca 900 tkr är nog svårsmält beslut om man ansvarar för Örebro kommun.

NA: ÖSK lämnar Behrn arena
NA: Johansson: ”Tråkigt att ÖSK väljer den vägen”
NA: ÖSK Ungdom: Planen är genomförbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.