Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: Pressat ÖSK ser förluster även nästa år

NA:s Fredrik Carlsson har fått en pratstund med Lars Larsen om ÖSK:s ekonomiska situation. Larsen bekräftar att årets förlust kommer att ligga i storleksordningen 3,5 mkr.

Visserligen något bättre än den budgeterade förlusten på lite drygt 4 mkr, men inte alls så bra som man (dvs. jag) trott efter sommarens två spelarförsäljningar. Att det inte blir bättre beror främst på två saker. Dels tillfaller en del av försäljningslikviderna externa finansiärer av tidigare spelarförvärv. Dels har klubben själv tagit alla kostnader i samband med sommarens förvärv av Kalle Holmberg och Samuel Kroon. Larsen vill helt klart undvika externfinansiering så långt som möjligt. Det lär ha funnits villiga finansiärer i samband med Holmbergs återkost till ÖSK. Men ÖSK beslöt sig för att inte binda ris åt framtida ryggar utan tog kostnaderna fullt ut i den egna redovisningen.

För nästa år räknar man i ekonomiplaneringen med en förlust i storleksordningen på mellan en och en och en halv miljon kronor. Därmed skulle det egna kapitalet, som inför det här året uppgick till 7,1 mkr ha reducerats till ett belopp i storleksordnigen 2,0 mkr. Marginalerna för felräkningar och negativa händelser har därmed nästan försvunnit helt.

Till den pressade ekonomiska situationen bidrar ÖSK:s satsning på akademiverksamheten samt damernas avancemang till Elitettan – en uppflyttning man uppenbarligen inte tagit höjd för i den tidigare planeringen.

Det här innebär bland annat att ÖSK måste göra inskränkningar i de planerade spelarbudgetarna för både herrar och i viss mån även för damerna. ÖSK har därmed hamnat i den lite märkliga situationen att man inte kan lägga lika mycket på ÖSK Dams spelartrupp som man hade kunnat göra om laget inte tagit steget upp till Elitettan.

NA: ÖSK halverar sitt kapital – lägger minusbudget igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.