Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2023: Kalle Holmberg snart i Svartvitt?

Allt fler uppgifter gör gällande att Kalle Holmberg kan vara på väg hem till ÖSK igen. Först var det bara lösa rykten på anonyma SvenskaFans-forum och Twitter som ofta dessutom innehöll tvetydigheter där det bland annat talades om att det skulle bli en dyr affär med tanke på olika skatteregler pga inkomster intjänade utomlands under allt för kort tid.

Skärmbild från SvenskaFans ÖSK-forum Svartvitt som ett exempel på hur det sett ut där.

Sen blev uppgifterna lite hetare och nämndes bland annat i NA-podden Hemmaborgen för att till slut landa in hos den ofta välinformerade Silly-Season-experten Daniel ”Disco” Kristofferson på Aftonbladet. När ett rykte avancerat hela vägen till Disco brukar det oftast innebära att det är rätt nära att bli klart. Åtminstone har det sett ut så historiskt.

Hur det blir med den saken är i skrivande stund inte klart än, men bloggen vill ändå ta tillfället i akt att spana tillbaka lite på Kalles karriär men också spåna lite framåt vad som eventuellt komma skall.

Örebro SK

Kalle Holmberg kom, som 16-årig anfallstalang, på lån från Karlslund till ÖSKs talanggrupp ”ÖSK Ungdom” 2009. Talanggruppen tränades då av Håkan Juhlin och höll oftast till i division 3. Några år senare (2011) var det dags att kliva upp till ÖSKs herrtrupp.

Vad bloggen minns så valde ÖSK vid den här tiden mellan stadens då två största anfallstalanger i Kalle Holmberg och Isaac Kiese Thelin och valet föll till slut på Holmberg vilket innebar att Kiese Thelin tog en annan väg mot sina framgångar. Bloggen har ofta hört sägas att ÖSK slarvade bort IKT, men i det här läget valde man mellan Kalle och Isaac och valde den förste före den andre. Det kan man såklart tycka mycket om, men bloggen uppfattar inte att ÖSK slarvade bort IKT, utan man valde Holmberg.

ÖSK tränades vid den här tiden av finske Sixten Boström som året innan lett ÖSK till en smått sensationell tredjeplats i Allsvenskan.

Under sitt första år i ÖSKs A-trupp fick Holmberg ingen speltid utan det var först 2012 som hans ÖSK-karriär tog fart med speltid (inhopp blandat med några starter) i 25 av säsongens matcher samtidigt som ÖSK ramlade ur Allsvenskan.

I Superettan 2013 var Holmberg i det närmaste helt given med 10 mål på 26 starter i ÖSKs startelva under dåvarande huvudtränaren Per-Ola Ljung som också hade både Alexander Axén (individuell spelarutvecklare) och Axel Kjäll (assisterande tränare) i sitt tränarteam.

2014 var ÖSK tillbaka i Allsvenskan och här inleddes det som till sist blev slutet på Holmbergs senaste tid i ÖSK. Men det var inte för att Holmberg var dålig, han fick fortsatt hyffsat med speltid och gjorde 5 Allsvenska mål, utan för att en annan anfallare hade kommit in.

Nämligen Alhassan ”Crespo” Kamara.

Crespos intåg i ÖSK stal en hel del utrymme från Holmberg och tränaren, som nu istället hade hunnit bli Alexander Axén, valde allt oftare att spela Crespo före Holmberg även vid tillfällen då Crespo var ur form eller spelade halvskadad. Samtidigt ska man hålla i huvudet att det inte var hela sanningen då Crespo och Holmberg var lite olika spelartyper där Crespo var en djupledsspringande 9a och Holmberg kanske var mer av en 10a med sin fina spelförståelse. Axén valde alltså inte bara mellan Crespo och Holmberg utan kanske snarare mellan vilken spelartyp han ville ha på planen. Ska man lägga till fler parametrar så fanns det fler spelare som konkurrerade om ungefär samma startplatser – kanske framförallt Marcus Pode som under 2014 bildade ett rätt fruktat anfallspar med Crespo. Pode gjorde 10 mål och Crespo 14 den säsongen. 2015 och 2016 hette konkurrenten Astrit Ajdarevic.

IFK Norrköping

(foto: IFK Norrköping)

Men ju längre tiden gick och Holmberg inte riktigt fick det förtroende han ville ha, samtidigt som han inte heller riktigt tog de chanser han fick, så valde han till slut att lämna ÖSK under sommaren 2016 för att gå till IFK Norrköping som vunnit SM-guld säsongen innan.

Ett drag som ändå måste beskrivas som väldigt lyckat för Holmberg.

För i Peking blev Holmberg en given startspelare och under 2017 vann han den Allsvenska skytteligan på sina 14 strutar och året efter färgade han motståndarnas mål vid 9 tillfällen.

Totalt sett stannade Holmberg 3,5 år i Norrköping innan det blev dags för nästa flytt – denna gång till Djurgården dit han gick inför säsongen 2020.

Djurgården

(foto: Djurgården)

I DIF fick han under de två första åren gott om speltid och höll i de allra flesta fall en tröja i förstauppställningen. Första säsongen (2020) svarade han återigen för 9 mål och fick speltid i samtliga av säsongens Allsvenska matcher. 2021 var tendensen att det blev lite mindre speltid där han står uppsatt med speltid under 24 av 30 omgångar och målproduktionen sjönk till två allsvenska mål.

Den sista säsongen i blårandigt ebbade speltiden ut till 395 spelminuter – vilket är att jämföra med att säsongerna innan då han klockade in 1677 respektive 1523 minuter på planen.

Efter säsong 2022 stod det klart att Holmbergs kontrakt inte skulle förlängas utan han valde istället att söka sig utomlands för spel på Malta.

Ħamrun Spartans Football Club

(Skärmdump från Ħamruns Instagramflöde)

Rent statistiskt ser tiden på Malta inte superlyckad ut med speltid i 9 matcher (varav 4 från start) och endast en assist och därmed rätt långt ifrån någon mer framträdande roll. Men bloggen kan ändå gissa att ett halvår på Malta sannolikt ger en rund liten slant i plånboken och en ordentlig semester med ett lag som vann den maltesiska ligan med 19 poängs marginal ner till seriens tvåa. En av Ħamruns andra anfallare, kongolesen Elvis Mashike, kom tvåa i Maltas totala skytteligan med sina 18 mål vilket kan vara svaret på Holmbergs skrala speltid. Han kunde kanske helt enkelt inte konkurrera ut Mashike.

(Skärmdump från Fotbolltransfers)

Framtiden – Örebro SK?
Mycket tyder alltså på att det nu skulle kunna bli en återkomst till Svartvitt för Kalle Holmberg och bloggen skulle nog vilja påstå att en Holmberg i form skulle bli en utmärkt förstärkning till årets rätt unga och oerfarna trupp. Holmbergs status i fotbolls-Sverige skulle dessutom, med stor sannolikt, lätta på trycket och dra uppmärksamheten från andra spelare i ÖSK som då i sin tur kanske kan få lite mer utrymme. Tänk en Jake Larsson som inte bli uppvaktad av två försvarare eller en frisk Victor Backman som kan snurra upp halva försvarslinjer likt han gjorde på försäsongen. Att ha en spelare som drar åt sig förvararnas uppmärksamhet skulle kunna göra underverk för ÖSKs fortsatta säsong.

Bloggen vill dock vara tydlig med att man varken kan eller ska se Holmberg som en rak ersättare till Noel Milleskog (om/när denne lämnar) då Kalle och Noel är olika spelartyper. Lite som i fallet mellan Crespo och Kalle. Ingen jämförelse i övrigt. Bloggens tanke skulle kunna vara att Holmbergs tar position från en nummer 10-roll och att någon annan (Jake? Fisic? Milleskog? Bark?) tar rollen centralt längre fram.

För Kalles styrkor ligger kanske inte som en central ensam anfallstopp utan kanske snarare som en av två anfallare eller som en de två mer släpande nummer 10 som Järdler använt sig av hittills under vårsässongen.

Oavsett vad så tänker bloggen att det blir en grannlaga uppgift för huvudtränare Järdler att hitta ett spelsätt som får ut maximalt av Holmbergs styrkor snarare än att försöka pressa in honom i en roll som inte passar fullt lika bra.

Det finns ytterligare frågetecken som behöver rätas ut.
Under sin tid i Norrköping firade Holmberg sitt nya lags mål mot ÖSK väldigt intensivt och vid något tillfälle skedde detta även mitt framför Västra Stå på Eyravallen. Något som bloggen vet fortfarande sitter ganska djupt hos en hel del supportar. Bloggen förstår att olika spelare väljer att fira på olika sätt. Ett sådant exempel är Nahir Besara som aldrig firat mot sitt tidigare lag Hammarby. Ett annat exempel är Rodin Deprem som firade hej vilt när han gjorde mål för sitt nya lag Dalkurd mot just ÖSK under slutet av förra säsongen. Olika spelare gör olika val och det måste få vara okej, i fallet med Deprem så förklarade han sig med att hans firande var en tydlig pik mot Axel Kjäll som, enligt Deprem, inte gav honom tillräckligt många chanser. Kalle Holmberg har dock aldrig, vad bloggen hittat åtminstone, berättat hur han ser på detta.

I tillägg finns det andra delar som också fortfarande ligger och skaver gällande Holmberg.

Vid fler än ett tillfälle deltog Holmberg själv i norrköpingsramsor som hade en rätt negativt nedsättande klang gentemot ÖSK och i samband med att Oscar Jansson gjorde sin resa utomlands (nåja, till Norrköping) skrev Holmberg inlägg på Twitter som mycket väl kunde tolkas rätt illvilligt mot ÖSK-supportrarna som i det läget på något vis då fick ta emot sparkar när man redan låg ner. De där inläggen raderades senare vilket kan tyda på en viss förståelse från Holmberg om att den typen av inlägg kanske inte träffade helt rätt.

Men sammantaget finns här en rad detaljer som bloggen nog ändå tänker att Kalle Holmberg kommer att behöva hantera och på något vis svara upp till i händelse av att han blir klar för ÖSK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.