Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Klubb Orvar


Jag fick ett brev från ÖSK med anledning av ÖSKs första allsvenska mål eller för att april blivit maj eller av någon annan svårhärledd anledning.
ÖSK skriver:

Det blev en otroligt skön och efterlängtad seger i lördags. Dessutom var ÖSK:s första mål för säsongen ett faktum när Deniz Hümmet slog in bollen i den 48:e matchminuten. Därmed har den första dragningen på länge skett i Klubb Orvar. Vi har i nuläget 185 personer och tre företag registrerade. Stort tack till er!

Det var alltså dags att dela ut målklubbspriser – trots avsaknaden av aprilmål. April såg två lyckliga vinnare som fick en varsin ÖSK-halsduk.

Ja, under april var det ”billigt” att stötta ÖSKs verksamhet via Orvars målklubb. Kanske lossnar målskyttet i maj. Besöket på Hisingen var ju positivt i alla fall både mål- och poängmässigt. Statistiskt sett ligger ÖSKs allsvenska målsnitt på 39 för åren 2011 – 2020.

2011 36 Allsvenskan
2012 32 Allsvenskan
2013 Superettan
2014 54 Allsvenskan
2015 36 Allsvenskan
2016 48 Allsvenskan
2017 38 Allsvenskan
2018 34 Allsvenskan
2019 40 Allsvenskan
2020 37 Allsvenskan
Snitt 39

Vid dagens anslutningsnivå skulle 39 mål generera en inkomst på knappt 150.000 kronor. Ett på sitt sätt beaktansvärt belopp, men ändå bara en liten droppe i ÖSKs ekonomihav.

Jag har en del synpunkter på utformningen av Klubb Orvar.

Hållna nollar.
Även matcher med noll insläppta mål borde premieras. En hållen nolla är ju trots allt en garanti för minst en poäng.

Futtiga priser.
Två halsdukar lottades ut i den första prisutdelningen. Det tycker jag är för dåligt. (Om man bortser från att det under den aktuella månaden faktisk inte gjordes några mål alls). Ett prismässigt minimum tycker jag borde vara en utlottning av en målskytts matchtröja efter varje omgång då ÖSK gjort mål. Och i så fall givetvis även av en målvaktströja, då laget nollat sin motståndare. De här tröjorna lär väl inte kosta så värst många kronor i tillverkning (inbillar jag mig), så det borde ÖSK kunna kosta på sig. Dessutom skulle väl utdelningen av priset kunna ge upphov till lite mer (intern) publicitet.

Ändamål.
Det här med att Orvars pengar bara blir en helt anonym intäktspost i en budget av storleksordningen 50 mkr tycker jag inte är så bra eller inspirerande. Positivare vore om insamlade medel kunde avsättas för något specifikt ändamål. Gärna till något som har med dam- eller akademiverksamheten att göra. På så sätt vore det enklare att visa, att insamlade medel verkligen gör både nytta och skillnad. Ett ändamål borde dessutom göra det lättare att motivera och värva fler medlemmar till målklubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.