Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomi: UEFA-pengar till ÖSK

Svensk Elitfotboll skriver idag, att UEFA kommer att betala ut ca. 32 mkr till 2019 års allsvenska klubbar.

Pengarna utgör Sveriges andel av den så kallade UEFA Solidarity Payment, vilken delas ut en gång per år. Pengarna är öronmärkta att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa.

Malmö FF är därför inte med och delar på dessa pengar på grund av deras eget avancemang till Europa Leagues gruppspel 2019/2020 och för att de där istället fått del av en helt annan ekonomisk kaka.

De 15 klubbar som inte deltog i detta gruppspel erhåller därmed knappt 195 000 Euro (ca. 2 mkr) per klubb.

ÖSK finns givetvis med bland de klubbar som kan se fram emot denna ersättning. Vad detta innebär för klubbens verksamhet är väl lite oklart. Jag har svårt att tänka mig att de pengar som budgetmässigt avsatts för ekonomiverksamheten kommer att utökas med 2 mkr. Snarare blir det väl så, att medel som reserverats för akademins räkning nu kan användas för andra ändamål eftersom UEFA bidrar till akademins finansiering.

Hur detta kommer att påverka årets ekonomiska utfall vet vi inget om. Det beror ju på om ÖSK räknat med hela detta belopp i sina resultatprognoser. Förra året uppgick bidraget till ca. 1,7 mkr. Om ÖSK tagit höjd för en utbetalning av samma storleksordning innebär de 2,0 mkr inte någon större pluspost.

Svensk Elitfotboll: 2019 års allsvenska klubbar delar på 3 119 000 Euro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.