Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Coronahöst: Ny dag – nya publikbesked

Någon, som verkar vara inrikesminister Mikael Damberg efter att TT frågat, har idag förtydligat reglerna kring begränsningen av antalet tillåtna personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Denna är ju numera satt vid 8 personer.

Detta gäller dock inte det publikundantag, som det togs beslut om för några veckor sedan. Detta undantag finns fortsatt kvar.

Förbudet gäller inte allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 deltagare, om var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och det även i övrigt skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet till varandra vid sammankomsten eller tillställningen”, skriver regeringen.

Nu är det ju iofs. inte 300 deltagare som gäller eftersom landets regioner i de flesta fall (möjligen alla fall) valt att reducera antalet deltagare till 50 inom ramen för den skärpning av allmänna råd som resp. region valt att tillämpa.

Detta berör ju fortfarande inte ÖSK på något vis, men det kanske tas som ett positivt tecken att sittande publik på anvisade platser och med iakttagande av avståndsbestämmelser behandlas något ”generösare”.

NA: Beskedet: Sittande publik undantaget – får fortsatt vara 50 personer på evenemang


Tillägg 1.
Frågan om vad som egentligen gäller kom upp på FHM:s pressträff idag och en något irriterad Anders Tegnell konstaterade att det nu är Regeringen som äger frågan och därför de som måste göra klart hur deras lagstiftning skall tillämpas.

I det sammanhanget kan det väl vara värt att påpeka, att än så länge är inte något beslut fattat utan att det bara är ett lagförslag som nu är ute på remiss. Utrymme finns alltså för nya skrivningar och tolkningar.


Tillägg 2.
Det här börjar bli allt mer förvirrat. På regeringens vaccin-presskonferens idag sade socialminister Lena Hallengren, att hon förutsätter att regionerna kommer att reducera den nu gällande publikgränsen för sittande publik på 50 personer till 8 personer.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.