Boyes mål gav Umeå en plats i Superettan

Umeå FC överraskade nog de flesta genom att idag på bortaplan ta kvalsteget från div 1 till Superettan. Motståndarna från IK Frej hade med sig ett oavgjort 1-1 resultat från den första kvalmatchen och borde väl ha kunnat utnyttja sin hemmaplansfördel kan man tycka.

Men ÖSK-lånet Isaac Boyes två tidiga mål i den andra och fjortonde minuten räckte precis till för att Umeå skulle kunna ta steget till Superettan där de inte spelat sedan år 2012. Innan halvleken var slut hade hemmalaget i och för sig hunnit med att både reducera och kvittera, men eftersom den andra halvleken slutade mållös kunde Umeå ta det eftertraktade steget uppåt tack vare fler gjorda bortamål.

Västerbottens-Kuriren skriver så här om Boyes två mål: Umeå FC chockstartade och tystade hela arenan då Isaac Boye gjorde 0-1 redan efter två minuter. Målet var dessutom ett otroligt fint sådant, där Boye tryckte iväg en kanon utanför straffområdet, över målvakten in i kassen. Kvarten senare utökade Boye med en elegant kipp på ett friläge. Frej vinkade för offside, men domaren friade.

En bra avslutning på Boyes utlåning och väl investerade pengar för Umeå kan man väl säga. Annars har väl nigerianens säsong i Umeå varit lite så där. Han spelade 28 av 30 matcher varav 22 från start – sex gånger inbytt och 13 gånger utbytt. Utöver dagens två superviktiga mål gjorde han 12 stycken under den ordinarie säsongen av vilka 5 var på straff.

Återstå att se om Umeå (eller något annat lag) nu känner sig frestade att köpa loss honom. Jag har svårt att se att han skulle kunna motivera en plats i ÖSKs A-lag, så ÖSK gör nog gärna ett avslut.

I den andra kvalmatchen försvarade Östers IF på hemmaplan sin plats i den näst högsta serien genom att besegra Trelleborgs FF Landskrona med 1-0. Målgörare var James Keene. Även för de här två lagen hade den första mötet slutat 1-1.