Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Div 1-klubbarnas ekonomi

SvFF har publicerat en sammanställning över div 1-klubbarnas ekonomi. För de tre örebroklubbarna ser det väl ungefär ut som väntat med ett undantag.

Intäkter Kostnader Resultat Eget kapital
BK Forward 7 050 7 070 -20 1
Karlslunds IF 5 431 5 717 -286 36 338
Rynninge IK 4 376 4 697 -321 -554

BK Forward är störst och har numera till och med ett positivt eget kapital och en duktig ekonomiansvarig. Att deras bokslut landar på ett eget kapital på 1 tusen kronor lär väl knappast vara en slump. Rynninge har det tungt vilket inte heller kommer som någon överraskning. För dem gäller det väl i fortsättningen att hålla verksamheten flytande, nu när de i alla fall klarat av resan tur och retur till Boden.

Den stora överraskningen är Karlslunds egna kapital. Deras omsättning och resultat ser väl ut ungefär som det borde göra. Men de redovisar ett eget kapital som uppgår till 36 mkr. Det är väldigt mycket pengar för en fotbollsklubb. Det fanns faktiskt bara fem klubbar i Fotbollssverige som hade ett större eget kapital. Det är Malmö FF (497 mkr), IFK Norrköping (101 mkr), BK Häcken (71 mkr), AIK (61 mkr) och Djurgården (55 mkr.). På sjätte plats återfinns Östersund med 23 mkr och dem ”slår” ju Karlslund lätt. ÖSK som på senare tid har börjat kraxa om sin starka ekonomiska ställning har ett eget kapital på ca. 8 mkr.

Att Karlslund har ett eget kapital på 36 mkr är dock inte liktydigt med att de har så mycket pengar att spendera på spelarköp och dylikt. Det mesta av kapitalet är (skulle jag tro) bundet i anläggningen på Rosta Gärde med konstgräsplanen och klubbhuset, samt i den skola de sedan några år driver i egen regi.

SvFF: Division 1-Herrföreningarnas ekonomi 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.