Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

15-1 i Växjö-derbyt

Storseger för Gustaf Lundholms lag efter ID-kontroll.


Fotbollskanalen skriver idag om gårdagens Växjöderby mellan Växjö Norra och Växjö United. Norra vann matchen med 15-1 efter en ledning med 7-0 i halvtid. En bidragande orsak till storsegern var säkert att Svenska Fotbollförbundet beslutat att genomföra en identitetskontroll för matchen. Något som verkar att ha resulterat i att sju av de spelare som deltog i Uniteds första match inte kom till spel. Man kan ju fråga sig varför.

ÖSK-anknytningen i den här notisen – för det finns faktiskt en liten sådan – är att Växjö Norra tränas av Gustaf Lundholm. Gustaf, tidigare talang och på gränsen till A-lagsspelare, fick sin karriär förstörd av efterhängsna knäproblem innan han fått en möjlighet att spela sin första seriematch. Men som många andra spelare som råkat ut för knäskador tidigt i karriären sadlade han om och satsade på att bli tränare i stället. Först något år hos ÖSK Ungdom och numera som sagt i Växjö. Växjö Norra som han nu tränar tog steget upp från div 4 till div 3 efter fjolårssäsongen.

Det här med icke-EU spelare som dyker upp i de lägre divisionerna är inte helt ovanligt. I damernas div 1-serier ser man till och ifrån lag som spelar med ofta välsigt duktiga amerikanska spelare som reser in lagom till seriepremiären och sedan försvinner så fort serien är färdigspelad. Men SvFF verkar normalt inte vilja kolla dessa spelare om saken anmäls. Vilket väl bidrar till att de blir fler och fler för varje år som går.

Ett problem som SvFF nu verkar ha uppmärksammat genom att en skrivelse som gått ut till alla herrföreningar i division 2-4 och Elitettan till division 2 på damsidan. Förbundet poängterar ”på förekommen anledning” att det inte är tillåtet för svenska klubbar att ”värva” spelare som inte är medborgare i EU för att spela fotboll som amatörer.

Fotbollskanalen: SvFF misstänker fusk – skickar brev till föreningar om icke-EU spelare
DN: Förbundet utreder systematiskt fusk med amatörspelare


Fakta. Icke-EU-spelare
Spelare som inte är medborgare i EU eller EES-stat eller Schweiz ska vid en internationell övergång till Sverige kunna visa ett av Migrationsverket utfärdat uppehållstillstånd eller arbetstillstånd när så erfordras.

Spelare i herrallsvenskan, superettan och division 1 samt allsvenskan och elitettan för damer måste ha ett speltillstånd, som innehåller uppgifter om kontraktslängd och ekonomisk ersättning och här gäller inte amatörreglerna.

Spelare som inte är medborgare i EU eller EES-stat eller Schweiz och som befinner sig i landet tillfälligt av andra skäl än att spela fotboll kan medges speltillstånd som amatör, till exempel om man är student.

Fotbollförbundet får efter internationell övergång eller nyregistrering utfärda tillfälliga speltillstånd för asylsökande. Ett sådant speltillstånd gäller inte för spel i representationslag som deltar i allsvenskan till division 1 för herrar eller damallsvenskan.

Källa: Svenska fotbollförbundet


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.