Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rodin Deprem: Hemma igen

Rodin Deprem är nu ÖSKare ”på riktigt”.

ÖSK meddelar idag, att man kommit överens med anfallstalangen Rodin Deprem om ett tvåårkontrakt.

Att det skulle bli ett sådant för Rodins del såg under hösten allt troligare ut. Han öste in mål i juniorallsvenskan och på 23 matcher hade han gjort närmast osannolika 29 mål – 11 fler än tvåan i skytteligan. Dessutom gjorde han det i ett lag som inte var bra nog för att säkra en plats på den övre seriehalvan.

Man kan ju tycka att en sådan talang borde ha varit någon som ÖSK knöt till sig snabbt som ögat. Men så gick det inte. Visserligen tränade Rodin en hel del med A-laget, men längre avancerade inte saken. Om detta berodde på att det var ÖSK eller spelaren som inte ville eller om båda ville, men inte kunde komma överens om villkoren, undandrar sig bloggens bedömning.

Saken komplicerades sedan av att Rodin åkte till Holland för att provträna med nivå-2-klubben de Graafschap. Hos dem uppstod tycke, men någon övergång blev det aldrig. Holländarna verkade tro att de skulle kunna genomföra övergången utan att betala något utbildningsbidrag medan ÖSK (och övriga inblandade svenska klubbar) givetvis ville ha full ersättning. Vid internationella övergångar är summa faktiskt rätt hög – även för spelare som är oprövade i seniorsammanhang. Så det klubbytet gick om intet.

Nu är – sent omsider – klubb och spelare trots allt överens om ett kontrakt som sträcker sig över de närmaste två åren.

För min egen del tycker jag att det är mycket positivt att man lyckats komma till en överenskommelse. Rodin är inte bara en säker målskytt som har förmågan att dyka upp på rätt ställe vid rätt tillfälle. Han har bra teknik och jobbar dessutom hårt över stora ytor. Han gör inte bort sig på någon av de tre anfallspositionerna eller som vänsterbräddare i en mer traditionell 4-4-2 uppställning. Jämfört med Ferhad Ayaz, som lite oväntat lämnade ÖSK från en liknande position, innebär Rodins inträde i truppen en klar förbättring.

Övergångarna den här vintern borde för övrigt ses som väldigt positiva för distriktets fotbollstalanger. Rodin anslöt faktiskt inte till ÖSKs akademi förrän förra sommaren, då han som 18-åring kom till klubben från Rynninge.

Tidigare i år har ÖSK skrivit kontrakt med Simon Amin, som kom från Karlslund, vilka förra året spelade i div 2.

Varken Deprem eller Amin har under sin pojk- och junortid uppmärksammats av SvFF, utan de kommer till ÖSK på egna meriter. Vilket om inte annat visar att det finns mer än en väg in till ÖSKs allsvenska A-lagstrupp. Dessutom har ju Oliver Kåhed och Viktor Walldén från akademin fått lite enklare ettårskontrakt utan att formellt införlivas med A-truppen.

Rodins kontrakt bör även innebära att det hamnar en slant i form av ett utbildningsbidrag hos Rynninge och Karlslund, som Rodin tidigare representerat, vilket givetvis är positivt. Om jag räknat (och tänkt rätt) så bör det handla om i runda slängar 250.000 kronor, som de två klubbarna skall få dela på.

ÖSK: ÖSK skriver kontrakt med Rodin Deprem
NA: Rodin Deprem får sin efterlängtade chans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.