Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kennedy avstängd efter överfallet i Eskilstuna

Svenska Fotbollförbundet har fattat ett beslut om att stänga av Kennedy Igboananike i fyra matcher som en konsekvens av Kennedys armbåge i ryggen (eller möjligen nacken) på en motspelare (AFC Eskilstunas mittback Ludvig Öhman). Händelsen tycks ske helt oprovocerat och långt från spelet. Vilket förmodligen var anledningen till att den inte uppmärksammades av matchdomaren.

Nu har Kennedy i efterhand stängts av under perioden 7:e maj till den 20 maj, vilket innebär att han inte kommer att vara tillgänglig för ÖSK i matcherna mot Djurgården (hemma), AIK (borta), Sundsvall (hemma) och Halmstad (borta).

ÖSK har överklagat avstängningsbeslutet till Riksidrottsnämnden och samtidigt begärt att straffet inte skall verkställas innan händelsen och straffets omfattning prövats av nämnden.

Även om det är trist att bestraffningen drabbar den spelare som väl är ÖSKs främsta målgörare så kan jag inte se annat än att den är helt motiverat. Kennedys agerande är helt oförsvarbart och representerar något ingen vill se på en fotbollsplan (eller i andra sportsammanhang).

Magnus Sköldmark försök att mildra påföljderna med motivering att det inte var så allvarligt är väl i första hand en del av hans jobb att se till att ÖSK har en så slagkraftig trupp tillgänglig som möjligt. Jag tror inte att han varit lika förlåtande om händelsen drabbat någon av ÖSKs spelare.


170507.
NA: Klart: Kennedy stoppas från spel mot Djurgården i kväll
NA (Betalvägg): Sköldmark om dagens Kennedy-besked: ”Vi släpper det nu…”


170506.
NA: Henrik Brändh om avstängningen (video och text)


Brändh är lite ologisk här kan man tycka. Han anser att ett rött kort under matchen hade varit ok, men inte en avstängning i efterhand. En utvisning på Kennedy skulle även det ha inneburit en direkt avstängning på en match och sedan en ytterligare påföljd eftersom det var ett direkt rött kort. Det hade med tanke på vad som skedde säkerligen blivit ytterligare två eller tre matchers avstängning efter det att TV-bilderna studerats.

Det finns faktiskt en liknande händelse i ÖSKs nutidshistoria. År 2009 avstängdes Hammarbys anfallare Charlie Davies i efterhand hela fem matcher efter det att han satt en armbåge i ansiktet på Michael Almebäck.


170505.
NA: Stjärnan avstängd i fyra matcher – ÖSK överklagar
NA: Situationen som fick ÖSK-stjärnan avstängd. (video)
NA (Betalvägg): Sköldmark om ÖSK-stjärnans avstängning
Maxtiotår: Den allsvenska våldet (och CMore-gubbarna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.