Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK ökade publiken

ÖSK lockade mer publik till sina hemmamatcher i år än vad man gjorde förra året. Den som följer Bloggen vet givetvis redan om detta och idag skrev även NA om publikökningen.

NA: ÖSK ökade sitt publiksnitt i år: ”En effekt av att vi försökt vara mer öppna”

Trots ökningen från 106.107 till 110.944 var nog publiksiffran något av en besvikelse. Innan säsongen gick man nämligen ut med ett mål på 120.000 åskådare, vilket motsvarar 8.000 i snitt per match. Dit är det fortfarande en bit.

Simon Åström säger till tidningen att han tror (hoppas) att ökningen beror på ÖSK visat större öppenhet och därigenom lockat fler åskådare. Jag tror nog inte på den förklaringen. Man kan nämligen förklara det mesta av ökningen med en större publiktillströmning till de matcher i vilka ÖSK gästades av stora bortaföljen. Jämfört med förra året var Norrköpingsmatchen den som vägde tyngst.

Matchen mot IFK Norrköping drog årets största publik. Då kom det 11.407 åskådare, vilket var 4.002 fler än under fjolåret. Eftersom den totala publikökningen var 4.837 så kan knappa 83 % av publikökningen förklaras av en enda match. För bortaföljesmatcherna gäller att de skall ligga på en bra dag som gör det möjligt för många från Stockholm/Norrköping att åka till Örebro – dessutom bör deras lag fortfarande ha något att spela för. I år fick de här matcherna bra kalenderplaceringar även om AIK som inte ens drog 10.000 var något av en besvikelse.

Utöver den fina siffran för Norrköping är nog den svaga avslutningen någonting man måste fundera över. De sex sista matcherna (Falkenberg, Sundsvall, Gefle, Kalmar, Helsingborg och Östersund) snittade strax under 5.100. För lite om man jagar en 8.000-notering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.