Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Allsvenskan 2016: Nu börjar publikmatchen

Nedflyttningsspöket hann i år inte visa upp sitt fula tryne för ÖSK allsvenska lag. Igår försvann väl rimligen även eventuella förhoppningar på att det skall bli europaspel för ÖSK redan nästa sommar. Vad är det då som återstår denna säsong?

Jo, dels kan ÖSKs tränare i relativ lugn jobba på att bygga upp det spel som skall föra ÖSK till nya framgångar nästa säsong. Mycket av det som normalt utspelar sig under vinterns transferfönster skedde i år redan under sommarens. Spelare lämnade – i vissa fall förädlade (som fotbollsspelare) efter några år i Alexander Axéns restaureringsklinik – och nya bänkvärmare och kontraktslösa har förhoppningsfulla tagit över deras platser. Helt lätt är ändå inte tränarnas uppgift. I alla fall inte så länge man inte vet om Astrit Ajdarevic – den spelare som mycket av ÖSKs spel byggt på under denna säsong – även kommer att vara tillgänglig nästa år.

Dessutom återstår ytterligare en utmaning för ÖSKs del. I början av året tyckte Simon Åström att en sammanlagd publiksiffra under 120.000 (= ett snitt på 8.000) skulle vara en besvikelse. Publiksiffror är viktiga – inte bara för publikens direkta inverkan på verksamhetens ekonomi.

Årets publiksiffror har så här långt varit riktigt bra. Tills dags dato snittar ÖSK på 8.935 åskådare. Det är betydligt fler än de 7.074 som fjolårets publiksnitt landade på. Fram till den 9:e omgången låg fjolårssiffran på 7.121.

Man skall dock ha i åtanke att ÖSK i år haft ovanligt många publikmatcher tidigt under den här säsongen. Fjolårssiffran för mötena med de lag som ÖSK redan spelat hemma mot i år var faktiskt så hög som 7.953. Så här långt ligger ÖSK alltså 982 åskådare bättre per match då man jämför lag för lag.

Under återstoden av den här säsongen kommer ÖSK på hemmaplan i tur och ordning att möta Falkenberg, Sundsvall, Gefle, Kalmar, Helsingborg och i den sista matchen Östersund. Det är inte några publikdragande motståndare för Örebropubliken och de kommer inte med några stora bortaföljen. Förra året var det Kalmar som drog den största publiken av de här lagen. Men då var det ändå bara 6.259 som kom till Behrn Arena för att se matchen.

Utifrån vad ÖSK uppnått hittills behöver man ett publiksnitt på 6.597 för de återstående matcherna för att nå målet 8.000 åskådare per match. Det kan nog bli tufft om inte Gabriel Åbom & Co. har några riktigt bra överraskningar i bagaget för resten av årets serie.

Fjolårets åskådarsiffror för de lag som det återstår för ÖSK att möta.

Falkenbergs FF 5 915
GIF Sundsvall 5 908
Gefle IF 5 217
Kalmar FF 6 259
Helsingborgs IF 6 102
Halmstads BK 5 129

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.