Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bra publiksiffror för ÖSK

FotbollDirekt skriver idag, att samtliga fem publikmässiga topplag i Allsvenskan dras med minskande publiksiffror i år jämfört med hur det var förra året. Även för Allsvenskan totalt sett har publikintresset minskat. När lite drygt halva serien spelats så ligger det allsvenska snittet 481 åskådare lägre än under fjolåret. I absoluta siffror är skillnaden ca. 61.500 åskådare.

Flest åskådare drar fortfarande Hammarby.  De snittar nästan 24.000 åskådare per hemmamatch. Vilket om inte annat bevisar att man varken behöver spela attraktiv fotboll eller vinna speciellt många matcher för att dra en storpublik. Hur och varför man lyckas med det i just Hammarby är säkert något som sysselsätter övriga allsvenska klubbledningar.

För ÖSKs del är siffrorna (mätta med ÖSK-mått) betydligt positivare. Just nu ligger snittet efter 8 matcher på 8.863 åskådare. Det är 1.200 eller 2.200 bättre än under fjolåret, beroende på om man jämför med matcher mot samma motståndare eller gör jämförelsen per omgång.  Den lägre siffran avser matcherna mot samma motståndare. ÖSK har ju i år haft en matchfördelning som inneburit att de flesta av de attraktiva publiklagen varit här under inledningen av säsongen. Nu återstår bara AIK av de verkliga publiklagen. Därefter återstår lag som normalt inte drar med än max. 7.000 åskådare.

Inför den här säsongen uttalade ÖSK en målsättning om ett publiksnitt för året på 8.000 åskådare (120.000 totalt). Jag tyckte att det var en väldigt hög siffra som var nästan 1.000 åskådare högre än fjolårsnoteringen på 7.074. Nu är jag inte lika säker längre. För att nå målet krävs ett snitt på 7.014 för de återstående sju matcherna. Om vi sedan antar att det blir 10.000 åskådare på AIK matchen reduceras behovet till 6.516 för de återstående sex. Helt möjligt om resultaten håller i sig. (Till skillnad mot Hammarby måste ÖSK vinna för att locka mer än den absoluta stampubliken).

För att slå fjolårsnoteringen behövs nu inte mer än ett snitt på 5.029 för de återstående matcherna. Det skall nog till båda dåliga resultat och dåligt väder för att ÖSK inte skall nå upp till den siffran.

FotbollDirekt: Är det här oroande siffror för allsvenska storklubbarna?

I det här sammanhanget kan man också notera, att ÖSK för närvarande är det näst minst populära bortalaget i Allsvenskan. På sina bortamatcher har ÖSK snittat 7.490, vilket placerar ÖSK mellan Elfsborg, som är minst populära, och Kalmar FF. När man ser på bortastatistiken skall man dock ha i åtanke att ÖSK ännu inte mött så många av publiklagen på deras respektive hemmaplaner.

SvFF: Den allsvenska publikligan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.