Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Målklubben Orvar

klubb-orvar-logo
ÖSK startar inför årets säsong upp Målklubben Orvar – ett nytt sätt att skänka pengar till föreningen. Varje gång laget gör mål i Allsvenskan eller Svenska Cupen blir Orvars supportrar lite fattigare och ÖSK i motsvarande grad lite ”rikare”. Konceptet är inte nytt – ÖSK Söders damer använder sig till exempel av samma insamlingsmetod sedan ett antal år tillbaka.

Till medlemmarna i Orvars förening lockar ÖSK med ett antal priser. En medresa till ÖSKs träningsläger nästa vår hägrar till exempel för de som skänker minst 20 kronor per mål under året. Dessutom ställer klubben ett antal mer eller mindre lockande månadspriser i utsikt.

 • Årskort Västra Stå
 • Närvara vid en allsvensk matchgenomgång av Alexander Axén.
 • Signerad matchtröja
 • Två sittplatsbiljetter till valfri hemmamatch
 • Två ståplatsbiljetter till valfri hemmamatch
 • Helgbrunch på 4e våningen inför en match
 • En behandling hos ÖSK:s kiropraktor Sam Masih
 • Signerade målvaktshandskar
 • Signerade fotbollsskor
 • Höstkit: Mössa och halsduk
 • Årskort på sittplats, säsongen 2017

Insamlade pengar kommer enligt ÖSK att ograverat användas för att förstärka spelartruppen.

Bloggen kunde givetvis inte avhålla sig från att göra en liten överslagsberäkning av hur mycket initiativet skulle kunna inbringa (före avbränningar). Antalet mål som ÖSK gjort under modern tid = de senaste fem säsongerna är följande:
2011: 36 (Allsvenskan)
2012: 32 (Allsvenskan)
2013: 61 (Superettan
2014: 54 (Allsvenskan)
2015: 36 (Allsvenskan)
Det lutar väl åt att den kan bli mellan 30 och 40 mål om det går som det brukar göra målmässigt. Sedan tillkommer Svenska Cupen med ytterligare 5-10 mål.

Baserat på ovanstående så skulle man kunna räkna fram följande belopp.

Alt 1. Gäspning. 30 mål, 10 kronor i snitt som bidrag samt 100 anslutna personer. Detta ger 30.000 kronor.
Alt 2. Halvljummet. 40 mål, 20 kronor i snitt som bidrag samt 300 anslutna personer. Detta ger 240.000 kronor
Alt 3. Entusiasm. 50 mål, 30 kronor i snitt samt 500 anslutna personer. Detta ger faktiskt 750.000 kronor.

Av tidigare erfarenheter vet vi att man kan köpa en halvbra vänsterback från en nedflyttad norsk klubb för ca. 300.000 kronor. Så det vill nog till att Klubb Orvar gör succé för att initiativet skall räcka till för att göra ett avtryck i spelartruppen.

Bloggen tycker, att möjligheten att få resa med till vårvinterlägret någonstans söderut nästa år borde vara en tillräcklig god morot för att man skall ansluta sig. Om man nu inte vill göra detta enbart för att supporta favoritklubben.

Jag undrar dock om inte inkasseringen kunde skötas på ett smidigare sätt än att man tar in alla pengar vid ett tillfälle efter säsongens slut. Det kan ju trots allt bli några kronor om målskyttet går bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.