Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elite Hotel Cup: Förlust, men bra ändå

ÖSKs 98-or ställdes inför en näst intill omöjlig uppgift när de semifinallottades mot AIK i cupens A-slutspel. I gruppspelet hade motståndarna dominerat sina matcher totalt och vunnit dessa med 9-1, 8-1 resp 6-1. För ÖSK gällde det alltså att försöka kontrollera AIKs starka offensiv och framför allt skytteligaledaren Alan Naib (11 mål). För ovanlighetens skull ställde ÖSK därför upp med en 4-5-1 uppställning där Viktor Franssila fick ta rollen som balansspelare framför fyrbacklinjen. På topp var det Marcus Karlsson som ensam fick jaga måltillfällen och AIK-backar.

Den defensiva uppställningen lyckades såtillvida, att AIK inte lyckades göra något mål i första halvlek så när som på en ytterst tvivelaktig straffspark donerad av en osäker matchdomare. Straffen slogs in i den 26:e minuten av Naib och det var det enda tillfället han kom med i målprotokollet i den här matchen. ÖSKs backlinje gjorde nämligen ett utmärkt jobb och kväste de flesta av AIKs angreppsförsök på ett föredömligt sätt. Det var väl egentligen bara vid några fasta situationer som ÖSK-försvaret kom i gungning. Med mycket bra lagda frisparkar och med en stor närvaro i ÖSKs straffområde var det riktigt farligt några gånger. ÖSK å sin sida skapade väl inte något riktigt farligt under den första halvleken.

Burin Jankeaw gjorde ÖSKs mål mot AIK i Elite Hotel Cup.

Burin Jankeaw gjorde ÖSKs mål mot AIK i Elite Hotel Cup.

Andra halvlek inleddes med ett snabbt AIK-mål – ett riktigt mål den här gången. Oumar Traore lurade några ÖSK-backar rätt ordentligt och hade sedan fri sikt mot ÖSK-målet från nära håll. Trots bakslaget behöll ÖSKarna sin fina kampmoral och inte bara försvarade sig utmärkt utan var dessutom framme och oroade framför AIK-målet vid några tillfällen. Almin Masic har teknik, styrka och snabbhet nog för att springa förbi motståndarbackarna på utsidan för att sedan skära in. Det gjorde han vid ett tillfälle och på hans inspel var Marcus Karlsson ytterst nära att reducera. Ännu närmare var Viktor Franssila som framspelad kom ensam mot AIKs målvakt bara för att se sitt hårda skott ta i ribban.

En reducering skulle dock komma. Med sex minuter kvar av matchen tänds ett hopp för ÖSKarna när Burin Jankeaw slår en hörna som går i mål vid första stolpen. Möjligen att AIKs målvakt var på den också. Mål blev det hur som helst och Burin står uppsatt som målgörare. Väldigt tursamt tyckte jag ända till dess att Björn Juhlin berättade för mig efter matchen att det inte var första gången Burin gjorde mål på det sättet,

ÖSKarna satsade sedan på att nå fram till ett kvitteringsmål också men deras ansträngningar grusades, då Gustav Montin blev utvisad med några minuter kvar efter att ha fått sitt andra gula kort i matchen.

Trots förlusten skall ÖSKarna ha all heder för en riktigt bra insats. Förra året vid den här tiden var det inte ens säkert om man skulle lyckas kvala in till den regionala 15-årsserien (som man nu leder). I år ett år senare spelar man (nästan) jämnt med ett av Sveriges allra bästa lag i årskullen. Bra insatser från alla spelarna idag gör att det i första hand är den fina lagprestationen som förtjänar att omnämnas.

I morgon kl. 10:30 spelar laget sin sista match i årets Elite Hotel Cup. Då är det placeringsmatch för platserna 3 resp. 4 och motståndare är Västerås SK som förlorade mot IFK Norrköping med 2-1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.