Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

40 mkr fortsatt mål

Papperstidningen skriver idag en del om ÖSKs ekonomiska situation. ÖSKs VD Jan Karlsson har kallat in NA:s sportchef Anders Uddling för att informera om läget. Denne vidarebefordrar sedan valda delar till tidningens läsekrets. Jag förstår inte riktigt varför inte ÖSK själva kan gå ut med den här typen av information utan använder sig av en papperstidning som inte alla läser. Det är ju sådant här som man gärna skulle vilja läsa i VD:s veckobrev till exempel. Nåja, bloggen skall väl inte vara sämre, utan återger här i ytterligare nedskuren form en del om det ekonomiska läget för ÖSK just nu.

2012 års resultat.
Enligt NA så kommer resultatet före bokslutsdispositioner att inebära en förlust på ungefär 5,5 mkr. Ungefär samma siffra som man talat om tidigare även om man från ÖSKs sida säger att det blev något bättre än man räknat med. Kanske var det den sena försäljningen av Tomer Chencinski som bättrade på siffrorna en del.

Eftersom ÖSK haft möjligheten att stoppa undan en del i sina reservlador under de senast åren så har man nu haft möjligheten att rent kosmetiskt förbättra resultat en del. Detta gör att man efter dispositionerna bara kommer att visa en förlust på ca. 2 mkr. Något som dock inte får skymma det faktum att det ”verkliga” resultatet för det förlorade året 2012 innebar en förlust mellan fem och sex mkr.

Omsättningen.
Förra året blev omsättningen 53 mkr. För innevarande år räknar man fortfarande med att kunna nå 40 mkr. En i mitt tycke ambitiös målsättning. Det finns allsvenska klubbar som omsätter mindre. Bloggen är fortfarande orolig att ÖSK varit för optimitisk beträffande publiktillströmmningen.

Iterativ prognosläggning.
Även om det nu finns en budget för innevarande år verkar man från ÖSKs sida vara väl medveten om att förutsättningarna snabbt kan förändras. Enligt Karlsson är det i dagsläget främst spelartruppens sammansättning som idag utgör den största källan till osäkerhet. Vilka spelare kommer att lämna och kommer någon ytterligare att knytas till klubben. Detta påverkar de ekonomiska ramarna. En ny (?) prognos kommer att göras om några veckor då man bättre vet var man står någonstans (just då).

Försäljningen av årskort går bra.
ÖSKs VD säger att försäljningen av årskort går bra. Fast det säger man å andra sidan varje år vid den här tiden. 900 årsabonnemang har hittills sålts, vilket ÖSK säger är 500 mer än vad man placerat vid motsvarande tid förra året.

Förra året vid exakt samma tidpunkt hävdade dock ÖSK att man sålt 1500 biljetter, så jag har lite svårt att få aritmetiken att gå ihop. Problemet i det här sammanhanget är att man aldrig riktigt vet vad det är för årskortsförsäljning som ÖSK väljer att rapportera. I det här fallet inkluderas uppenbarligen inte de årskort som ingår i sponsorspaketen. Det trodde jag å andra sidan, att de inte gjorde i fjolårets siffra på 1500 heller. Vem vet – det kanske finns en tredje kategori årskort också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.