Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ny struktur för talangutvecklingen

I dagens papperstidning finns det en rätt omfattande artikel om ÖSK efter det att nedflyttningen blivit definitiv. Det är Lasse Wirström som intervjuat ÖSKs VD Jan Karlsson och sedan redovisar vad som sagts.

När det gäller talangutvecklingsarbetet så tycks planerna vara, att man skall komma till rätta med de brister som uppstod då den sk. Talangtruppen lades ned och ersattes med en mycket mindre U21-trupp. Problemet som uppstod i samband med denna förändring var att de flesta av de spelare i Talangtruppen som man ville behålla valde att söka sig till andra klubbar. Därmed kom U21-truppen i praktiken i huvudsak kom att bestå av yngre spelare och borde redan i år ha rubricerats som U19.

Under säsongen visade det sig sedan, att många av spelarna fick väldigt få matchtillfällen. Platserna i laget i U21-allsvenskan togs givetvis i första hand av spelarna från A-truppen, vilket lämnade spelarna i U21-truppen mer eller mindre i limbo. För de yngre var det inte så stora problem eftersom de kunde medverka i PAL och Reg16-serierna, men för de som var 18 år och äldre blev det alldeles för få matcher.

För att komma till rätta med att det blivit alldeles för få matcher kommer ÖSK nästa år att anmäla ett lag i juniorallsvenskan. Det skall besättas av spelare från en U19-trupp, som man räknar med kommer att bestå av 24 spelare. Av dessa kommer 4-6 att regelbundet träna med A-lagstruppen. Att man ”skrotar” U21-truppen kommer dock inte att innebära att man lämnar U21-allsvenskan. Den behövs för att ge de spelare som inte startar i Superettan välbehövlig matchträning.

Några problem med att fylla U19-truppen med spelare kommer man nog inte att ha. De flesta spelarna i PAL/U17-truppen faller nästa år för åldersstrecket och kan då lämpligen flyttas upp till U19-truppen. Utöver påfyllning underifrån kan även många spelare i årets sk. U21-trupp ansluta till U19-truppen, dvs. de som är födda 1994 eller senare.

Bloggen tycker att den nya strukturen verkar vettig även om införandet kommer ett år för sent. Möjligheten att regelbundet få möjligheten att träna med ÖSKs A-trupp (och därmed kanske också komma i åtanke för inhopp i allsvenskan/superettan om man är tillräckigt bra och behovet finns) borde fungera som ett lockande argument, när man vill knyta talanger till ÖSKs verksamhet.

2 kommentarer – kommentera

Bosse

Allsvenskan?

Ficedula hypoleuca

Man kan ju alltid hoppas på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.