Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder föryngras

På papperet vill säga. NA skriver nu på kvällen, att det blir ÖSK Söder som tar över den plats som blir fri när ÖSK lägger ner sin så kallade talangtrupp. Själva övertagandet kommer att gå till så att spelarna i Söder nästa år kommer att registreras hos ÖSK Ungdom. Det blir alltså till namnet samma förening som spelar i div 3, men medlemmarna i truppen blir andra. Den kommer huvudsakligen att fyllas av spelarna från ÖSK Söder.

Den nyblivna div 3-klubben kommer dock att ställas för ett antal utmaningar.

1. Ekonomin.
Den största utmaningen blir nog ekonomin. Från Söder sida räknar man med att det kommer att behövas minst 100.000 kr ytterligare för att driva verksamheten vidare i div 3 i stället för i div 5. Pengar som föreningen inte har idag utan som man i första hand kommer att behöva få in sponsorvägen. Såvitt jag har förstått saken så kommer inte ÖSK Elitfotboll att understödja verksamheten ekonomiskt utan Söder kommer att få lov att klara av detta på egen hand. I NA-artikeln lägger för övrigt Peter Johansson in en brasklapp om just ekonomin som man ännu inte fått ihop.

2. Spelartrupp.
Till sitt förfogande har man i första  hand den trupp, som förra året med en viss framgång spelade i div 5. Laget som huvudsakligen bestod av 17-18 åringar klarade sig riktigt bra utifrån sina förutsättningar – det var deras första år som seniorspelare. Men även om de kommer att förbättras en del över vintern, så räcker det knappast till för att klara spel i div 3 utan förstärkningar. Dessa hoppas man i första hand skall komma från de yngre spelarna i talangtruppen som inte erbjuds möjlighet att direkt ta en plats i U21-truppen. Det finns dock inte garantier för att man kommer att få med dessa spelare i den nya satsningen.

3. Organisation.
Det är inte bara ekonomin som kommer att ställas inför nya krav, då Söder blir Ungdom och div 5 blir div 3. Även på organisationen kring laget kommer det att ställas större krav. Förhoppningsvis räcker de frivilliga krafter som stöttat Söder även till för att klara av ett div 3-lag. På den sportsliga sidan har laget tappat Björn Juhlin som gått till de blivande konkurrenterna från Sköllersta, men i övrigt verkar tränarstaben intakt med Patrick Ingvarsson som går upp och tar huvudansvaret.

4. Andralaget.
ÖSK Söder har i år haft ett lag i div 5 och ett lag i div 7 (som blev uppflyttade till div 6).  För att kunna behålla en vettig bredd på verksamheten behövs det ett andralag med spelarna registrerade hos ÖSK Ungdom. Frågan är om ÖLFF  kommer att tillåta, att ÖSK Söders plats i div 5 tas över av ÖSK Ungdom. Eftersom farmarlagssystemet inte längre är tillåtet för lag i det nationella systemet (där div 3 ingår) så kommer det nya laget att behöva ett andralag på en vettig nivå. Jag vet att det funnits en del funderingar kring detta, men inte om och i så fall vilket beslut som fattats i frågan.

Det är väldigt positivt, om man lyckas lösa den uppkomna vakansen i div 3 på detta sätt. Steget från verksamheten hos det egentliga ÖSK Ungdom ute på Ekäng till en U21-trupp är alldeles för stort att ta. Utan en organisation som kan fånga upp spelarna som gjort klart ungdomsversamheten så skulle dessa spelare försvinna från ÖSK-sfären. Möjligheten finns nu, att de kan ”fångas upp” av den nya organisationen och fortsätta att representera de svartvita färgerna. För de spelare som går vidare till U21 så småningom kommer det heller inte att skada, att ha ett eller två års erfarenheter av riktig seniorfotboll att falla tillbaka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.