Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK utvecklar ungdomsfotbollen

ÖSK Ungdom ute på Ekäng (ej att förväxla med talangtruppen) omorganiserar sin verksamhet inför säsongen 2012. Det nya är att man organisatoriskt kommer att skapa tre elitgrupper – PA Elit som spelar i pojkallsvenskan, P96 Elit som deltar i den regionala 16-årsserien, samt P97 Elit som även de spelar regionalt, men i serien för femtonåringarna. Utöver detta kommer man även att fortsätta med träningsgrupper i alla åldersklasser för de ungdomar som inte tillhör elitgrupperna. Meningen är att i den pojkallsvenska truppen skall de bästa 95- och 96-orna träna och spela. Jag antar att det är möjligt att även kvalificerade 97-or kan komma ifråga för denna trupp.

Den här organisationen är en vidaretuveckling av det sätt man arbetat på under de senaste två åren. I år har man haft mer eller mindre sammanhållna åldersgrupper, samt dessutom erbjudit extra träning till vissa spelare under ledning av de talangutvecklare som ÖSK Elitfotboll finansierar. Den nya organisationen blir renare och man undviker att blanda ihop ungdomar som av olika anledningar har skilda förutsättningar. Möjligheterna för samtliga att träna och tävla på en nivå som är anpassad till deras specifika förutsättningar förbättras.

SR P4 Örebro har på något sätt uppmärksammat organisationsförändringen och intervjuar professor Tomas Petterson, som ifrågasätter en tidig sortering. ÖLFF:s spelarutbildare Thomas Bengtsson (John Bauer och tidigare BK Forwards tränare) frågar sig om man egentligen kan göra på något annat bättre sätt. ÖSK Ungdoms klubbchef Peter Johansson väljer att trycka på de positiva sidorna med förändringen.

Bloggen tycker, att det här är alldeles rätt steg att ta för att spetsa till talangutvecklingen ytterligare i åldrarna 15-17 år. Frågan jag ställer mig är väl snarast om det finns ungdomar nog för att fylla alla spelartrupperna.

Med den nya organisationen samt bildandet av en U21-trupp i ÖSK Elitfotbolls regi saknas det bara ett trappsteg i utvecklingstrappan från Ekäng till Behrn Arena. Det är den trupp där man skulle behöva placera de allra bästa 16- och 17-åringarna. De som är för ”bra” för Ekäng samt de 18/19-åringar som har potential, men som ännu inte är mogna att ta en plats i U21-truppen. Svaret på den frågan är givetvis att man på något sätt bör muta in den plats som tidigare tillhörde talangtruppen och där det nu finns en vakant div 3-plats.

SR P4 Örebro: ÖSK ungdom satsar på elit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *