Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Förlust mot för starka assyrier

Efter att på lördagen ha förpassats till seriens jumboplats på grund av Götenes pånyttfödelse ställdes ÖSKs talanglag på söndagen mot de presumtiva serieledarna från göteborgslaget Assyriska BK. Förutsättningarna var dessutom inte de allra bästa, eftersom truppen drabbats av en del återbud i sista ögonblicket. Sjukanmälda var ordinarie mittbacken Pontus Jakobsson och målvakten Simon Enqvist. Pontus satt på läktaren medan Enqvist i alla fall tog en plats på avbytarbänken. Veckans spelare i ÖSK, Kalle Holmberg med två färska p18-mål för det svenska landslaget, hade dessutom fått lov att ta plats i bussen till Stockholms Stadium för att värma spelarbänken under A-lagsmatchen mot Djurgården. Ersättare för de frånvarande var Claus Pedersen, Axel By och den för tillfället skadefria Simon Leonidsson.

Bra chanser i matchinledningen.
Hemmalaget öppnade matchen på ett bra sätt och hade några fina möjligheter att ta ledningen under den första kvarten, då Adam Botvidsson blev frispelad vid två tillfällen. Assyriska visade å sin sida redan i matchinledningen att man kommit till Örebro för att anfalla och med båda ytterbackarna långt fram på planen såg det oftast ut som om man nöjde sig med en backlinje bestående av endast två spelare. Dessa var å andra sidan de mycket rutinerade Johan Friberg da Cruz och John Stockhaus, båda med meriter från Allsvenskan och Superettan.

Extremt offensiv motståndaruppställning.
Motståndarnas offensiva uppställning gjorde att ÖSK matchen igenom utsattes för en stark press, vilket gjorde att man i första hand fick koncentrera sig på försvarsspelet på den egna planhalvan. ÖSKs försökte lätta på trycket genom få ut bollar mot de två snabba kantspelarna Simon Leonidsson och Miralem Malic, samt genom fram instick till Adam Botvidsson, som den här gången spelade centralt. Så när som Adams två möjligheter i matchinledningen får man väl säga, att man inte lyckades speciellt bra med detta. Assyriskas press var alldeles för hård för att det skulle bli tid över för en konstruktiv speluppbyggnad. Trots det spelmässiga underläget lyckades dock talangerna hålla ställningarna under den första halvleken och kunde gå till en halvtidsvila med ett något smickrande 0-0 resultat. Assyriska kan möjligen ha haft en boll inne efter en ”norrköpingshörna”, något som i så fall domarteamet också missade.

Tveksamma mål.
Inför den andra halvleken fick Simon Leonidsson, som inte spelat match sedan i våras, lämna plats åt Kevin Larsson. Fedja Jelecak tog ett steg upp till den centrala positionen i anfallet och Adam Botvidsson placerades på den för honom välbekanta kanten. I övrigt blev det väl ungefär som i den första halvleken med den skillnaden att Assyriska så småningom fick sina mål. Välförtjänta men samtidigt oförtjänta. Det första målet föregicks av en vårdslös dobbtackling på ett ÖSK-lår, vilket domaren uppenbarligen inte såg. Bollen spelades fram till en ytter (eller om det nu var en offensiv ytterback) och det efterföljande inlägget snednickades klockrent in vid första. Det andra kom till världen med hjälp av en linjeman, som spelade tillbaka bollen in på planen i stället för att låta den gå ut till ÖSK-inkast. En mycket märklig situation, minst sagt. Efter matchen tyckte Håkan Juhlin, att även om Assyriska vann matchen rättvist sett till vad som utspelades på plan, så var båda målen resultatet av rätt allvarliga domarmissar.

Bra match – trots allt.
Trots förlusten gjorde det unga ÖSK-laget den här gången en fullt godkänd insats. Assyriska var bättre och vann rättvist. ÖSKarna höll ihop laget bra, stängde ytorna och höll den defensiva koncentrationen på en hög nivå matchen igenom. Det senare har ju till och ifrån varit ett problem under den gångna säsongen. Claus Pedersen uppträdde med stor pondus i målet. I backlinjen gjorde reservinkallade Axel By en riktigt bra insats mot ett spelskickligt motstånd. Viktor Lindqvist stod som vanligt för en arbetsintensiv insats på mittfältet och förlorade sällan en boll. När han gjorde det återerövrade han den dessutom i allmänhet. Den svagaste lagdelen var anfallet, som inte kunde skapa speciellt mycket och dessutom missade de fåtaliga chanser som trots allt dök upp.

Matchfakta: ÖSK Ungdom – Assyriska BK 0-2
51. 0-1 Franjo Ladan
89. 0-2 Gabriel Topuz

Publik: 214

Gula kort (ÖSK): Miralem Malic och Fedja Jelecak

Laguppställning
Målvakt: Claus Pedersen
Försvarare: Daniel Björnkvist (k), Gustav Källberg (88), Axel By, Andreas Ståhl (69)
Mittfält: Viktor Lindqvist, Fedja Jelecak, Adam Eriksson
Anfall: Simon Leonidsson (46), Adam Botvidsson, Miralem Malic

Ersättare: Kevin Larsson (46), Simon Karlsson (69), Albin Ek (88)

Kvar på bänken: Simon Enqvist (mv), Anel Coralic, Haris Karahmet,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.